Otkriven pravi identitet Jovanče Micića!

Trgovac Milan Radenković bio je poznati svetski putnik iz Nušićevog romana, ovekovečen i u filmu "Put oko sveta", otkriva istoričar Ninoslav Stanojlović

  • 2

Jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović otkrio je pravi identitet slavnog Jovanče Micića iz Nušićeve novele "Put oko sveta", po kojoj je snimljen i istoimeni film. Kopajući po arhivskoj građi, on je otkrio detalje i vezu poznatog dramskog pisca sa Jagodinom, u kojoj se odigrava radnja ovog dela.

Lik koga je na filmskom platnu ovekovečio legendarni Miodrag Petrović Čkalja nastao je, zapravo, po uzoru na jagodinskog trgovca Milana Radenkovića, otkriva nam Stanojlović.

- Branislav Nušić je u vremenu pre Drugog svetskog rata redovno posećivao kafanu "Dardaneli",koja se nalazila na mestu današnje jagodinske Pošte. Vlasnik te kafane zvao se Jovanča Simić i zato se dugo verovalo da je on bio uzor za stvaranje lika Jovanče Micića. Međutim, višegodišnjim traganjem, kao i razgovorom sa potomcima, došao sam do saznanja da je Jovanča Micić nastao po uzoru na Milana Radenkovića, koji je 1872. godine sa grupom prijatelja otišao u Ameriku trbuhom za kruhom. Priču o njemu je Nušiću ispričao upravo Jovanča Simić i to je zagolicalo  književnu radoznalost slavnog komediografa, kaže jagodinski istoričar.

Premijera Nušićeve predstave ,"Put oko sveta" održana je 26. marta 1911. godine u Beogradu, a igrana je kao muzičko scenska revija za koju je muziku napisao Stanislav Binički. Premijera je doživela negativne kritike tako da je tek godinama kasnije imala mnoge dopune i izmene.

"Uspeo sam da pronađem i potomke Radenkovića sa kojima je razgovarao, a sve detalje ću objaviti u knjizi o Branislavu Nušiću koja bi uskoro trebala da se nađe pred čitaocima", ističe Stanojlović.

(P.S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    31. januar 2012 | 19:12

    Otkriven pravi identitet Jovanče Micića! http://t.co/ZbQhOtZm #Srbija

  • zorziprofiler

    31. januar 2012 | 23:41

    Otkriven pravi identitet Jovanče Micića! http://t.co/lz7EWktq Trgovac Milan Radenković bio je poznati svetski putnik iz Nušićevog romana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA