ZBOG SREBRENICE: Tolimiru doživotna robija!

Penzionisani general Vojske Republike Srpske proglašen je krivim po šest od osam tačaka optužnice

  • 3

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir (64) osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici.

Podsetimo, u završnoj reči, krajem avgusta ove godine, tužioci su zatražili da general Tolimir bude proglašen krivim za genocid nad srebreničkim muslimanima i kažnjen doživotnim zatvorom.

Prema optužnici, snage VRS su "sistematski pogubile oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice na više lokacija" u okolini Zvornika i Bratunca, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu na istoku BiH koja je bila pod zaštitom UN.

General Tolimir je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

General Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen optužbi. Na kraju svoje završne reči, Tolimir je negirao navod optužnice da je ikada od komandanta VRS Mladića i predsednika RS Karadžića dobio naređenje da svi ratnih zarobljenici iz Srebrenice budu ubijeni.

U završnoj reči, međutim, on nije izričito negirao da su zarobljeni srebrenički muslimani u julu 1995. bili streljani, već je tvrdio da on nije bio ovlašćen za postupanje s njima i da u kritično vreme nije bio prisutan u području oko Zvornika, gde je, po optužnici, zločin počinjen.

U osam tačaka, Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995.

Suđenje generalu Tolimiru u Hagu počelo je 26. februara 2010. Uhapšen je 31. maja 2007, a sutradan su ga vlasti Republike Srpske prebacile u Hag. Vlada Srbije, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, saopštila je tada da je Tolimir uhapšen u Republici Srpskoj. Tolimir je, međutim, u prvom pojavljivanju pred Tribunalom 4. juna 2007, tvrdio da je bio uhapšen u svom stanu u Beogradu, a onda prebačen preko Drine u RS.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, on je odbio da se izjasni o krivici, posle čega je sudija, u skladu s pravilima Tribunala, u spis uneo da je optuženi izjavio da nije kriv.

(M. S. / Izvor: RTS)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DINo

    12. decembar 2012 | 21:17

    Presuda za genocid.

  • mrki

    12. decembar 2012 | 17:02

    pravdi zadovoljeno.

  • Branko

    13. decembar 2012 | 02:27

    Sad je on navodno kriv za srebrenicu? Ako je on kriv za desavanja u srebrenici , zasto se sudi Mladicu i Karadzicu? Stvarno je sramota , sta ovaj haski tribunal radi, egzekucioni sud za srbe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA