PRIJEM U BELOM DVORU: Porodica Karađorđević proslavila krsnu slavu

Svečanosti su prisustvovali predstavnici vlade, diplomatskog kora, članovi Krunskog veća i saveta, kao i drugi gosti iz kulturnog, političkog, poslovnog i javnog života Srbije

  • 0

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, zajedno sa princom Filipom i princezom Jelisavetom, priredili su večeras u Belom dvoru prijem povodom proslave krsne slave kraljevske porodice Karađorđević Svetog Andreja Prvozvanog kojem su prisustvovale brojne ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života Srbije.

Na svečanosti je upriličena i ceremonija predaje nove kraljevske zastave - standarte princu Aleksandru.

Princ je ukazao da se Srbija i njeni građani suočavaju sa brojnim teškoćama i da zato "moramo da radimo zajedno, a ne protiv sebe" i izrazio nadu da će iduća godina biti bolja za Srbiju.

U jutarnjim časovima patrijarh srpski Irinej služio je svetu liturgiju u Dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog zajedno sa episkopom šumadijskim Jovanom, uz sasluženje sveštenstva beogradsko-karlovačke mitropolije.

Nakon toga je episkop šabački Lavrentije obavio čin sečenja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog dvora, a zatim je priređen svečani ručak.

Svečanom prijemu u Belom dvoru prisustvovali su večeras predstavnici vlade, Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i Majkl Kirbi, ambasador SAD, članovi Krunskog veća i saveta, međunarodnih organizacija i drugi gosti iz kulturnog, političkog, poslovnog, akademskog i javnog života Srbije.

Sveti Andrej Prvozvani je krsna slava porodice Karađorđević još od vremena Prvog srpskog ustanka. Vožd Karađorđe, koji je do tada slavio svetog Klimenta, dao je zavet svetom Andreju 1806. godine, posle oslobođenja Beograda od turske vlasti.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA