Iran: Ni kap nafte za EU zbog embarga

U pripremi zakon kojim će biti prekinut izvoz nafte u Evropu

  • 0

Iranski poslanici su odložili usvajanje zakona kojim je po hitnom postupku trebalo da bude prekinut izvoz nafte u Evropu, u znak odmazde za embargo Evropske unije na uvoz nafte iz Irana.

- Nikakav nacrt zakona nije sastavljen niti je stigao u parlament - rekao je portparol parlamentarne komisije za energetiku Emad Huseini, očekujući da će pregovori o pripremi zakona biti okončani do petka.

Huseini je rekao da je zakon, za sada, "samo ideja poslanika" koju komisija za energetiku treba da razmotri pre pisanja nacrta zakona.

Ukoliko iranski parlament izglasa zakon o zabrani izvoza nafte u Evropu, njega mora da odobri najviše zakonodavno telo Irana, Savet čuvara, da bi stupio na snagu.

EU je u ponedeljak uvela naftni embargo Iranu i zamrzla sredstva centralne banke te zemlje u najnovijem pokušaju da izvrši pritisak na Teheran zbog njegovog nuklearnog programa za koji SAD i njeni saveznici veruju da ima za cilj razvoj atomskog oružja, što iranske vlasti demantuju.

Inspektori IAEA stigli u Iran

Inspektori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigli su u trodnevnu posetu Iranu tokom koje treba da utvrde namenu iranskog nuklearnog programa.

Poseta je usledila u vreme rastuće tenzije između Teherana i zapadnih zemalja u vezi sa iranskim nuklearnim aktivnostima, prenose agencije.

Generalni direktor IAEA Jukija Amano izjavio je da Iran treba da se aktivno uključi i odgovori na pitanja predstavnika agencije, dok Iran negira da pokušava da razvije nuklearno oružje.

Spor oko iranskih nuklearnih aktivnosti zaoštren je nakon izveštaja IAEA u novembru kojim je izražena ozbiljna zabrinutost o mogućim vojnim dimenzijama programa.

Od tada su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvele niz sankcija protiv Irana, što se najpre odrazilo na naftnu industriju Irana.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA