SLOVAČKA: Izborili se za hrišćanske simbole na evru!

Novčić sa Svetim Ćirilom i Metodijem biće u obliku prvobitno predloženom. To je definitivno odobrila Evropska komisija - rekao je u Briselu slovački ministar finansija Piter Kažimir

  • 4

Slovačka je u Briselu uspela da se izbori da na novčićima od dva evra, koje Slovačka narodna banka naredne godine pušta u promet, ipak budu verski, hrišćanski simboli - na glavama Svetih Ćirila i Metodija oreoli, a u ruci krst.

- Novčić sa Svetim Ćirilom i Metodijem biće u obliku prvobitno predloženom. To je definitivno odobrila Evropska komisija - rekao je u Briselu slovački ministar finansija Piter Kažimir.

Simboli hrišćanstva, krst i oreol, zasmetali su nekim članicama Evropske unije koje su zatražile da novčić povodom 1150. godišnjice dolaska iz Soluna braće Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku, kojoj su doneli pismenost i hrišćanstvo, bude verski neutralan.

Slovačka je najprije pristala da ukloni atribute svetih i krst, ali to je u zemlji izazvalo toliko oštre reakcije da su Slovenačka narodna banka i Vlada odlučili da insistiraju na prvobitnom grafičkom predlogu.

- To je nepoštovanje sopstvene istorije. Ljudi su u vreme totalitarnog režima rizikovali hapšenje jer su želeli da govore o Ćirilu i Metodiju kao o svecima. Da li živimo u slobodnom društvu ili totalitarnom režimu kada neko može da nam diktira da li možemo da koristimo državne simbole - protestovala je Slovačka katolička crkva zbog zahteva EU.

Posle tih peripetija sada je prvobitni predlog sa oreolima i krstom u Briselu jednoglasno usvojen i od naredne godine će se tim novčićem plaćati na celom prostoru EU.

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne novine / Foto: Facebook)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA