Putari bojkotovali čišćenje snega?

Pojedina preduzeća za održavanje puteva koja unajmljuju "Putevi Srbije" nisu zadovoljna smanjenjem sume koja im godišnje pripada, pa je više od polovine firmi stupilo u tihi bojkot za vreme padavina i svesno opstruiralo čišćenje snega

  • 0

Većina preduzeća za održavanje puteva stupila je u tihi bojkot čišćenja zavejanih puteva jer im država nije vratila prošlogodišnji budžet za održavanje!

Isti taj budžet za preduzeća koja održavaju puteve za ovu godinu je čak i smanjen. Naime, odlukom Vlade Srbije budžet za održavanje puteva za 2012. umesto 17, koliko je iznosio 2011, sveden je na deset milijardi dinara.

U isto vreme, odlukom o prekategorizaciji smanjena je i nadležnost putarskih službi, pa je od 16.500 kilometara puteva koje održava JP "Putevi Srbije" ostalo manje od devet hiljada kilometara puteva.

Ipak, troškovi održavanja su usled smanjena budžeta ostali isti, pa država "Putevima Srbije" daje oko 10.000 evra po kilometru puta godišnje.

- Pojedina preduzeća za održavanje puteva koja unajmljuju "Putevi Srbije" nisu zadovoljna smanjenjem sume koja im godišnje pripada, pa je više od polovine firmi stupilo u tihi bojkot i za vreme padavina i svesno opstruisalo čišćenje snega - piše "Blic".

Šef Katedre za bezbednost na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu Milan Vujanić rekao je da niko nije dao objašnjenje zbog čega sneg nije očišćen.

- Ovog puta zakazala su direktno preduzeća koja su imala zadatak i nalog da sneg očiste. Nisu to uradili kako treba i njihova poruka da nisu zadovoljni dobijenim od države je jasna - rekao je Vujanić.

Izvor lista iz jednog preduzeća za čišćenje puteva u Vojvodini kaže da su rukovodioci službi za održavanja u trenutku velikih padavina namerno držali kamione parkirane.

- Rekli su nam da su svi kamioni poslati na teren, a da za te što su ostali ili nema dovoljno vozača ili su u kvaru. Inspekcija za državne puteve je ove godine pojedinim preduzećima napisala najviše prijava u odnosu na prethodne, ali nije moguće dobiti informaciju kojim preduzećima i koliko prijava - kaže izvor ovog lista.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA