SLUČAJ TOLIMIR: Nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata

Sudija Haškog tribunala iz Zambije Priske Nijambe istakla je u izdvojenom mišljenju na prvostepenu presudu penzionisanom generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru da u Srebrenici nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata

  • 0

Sudija Haškog tribunala iz Zambije Priske Nijambe istakla je u izdvojenom mišljenju na prvostepenu presudu penzionisanom generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru da u Srebrenici nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata i da plan za evakuaciju muslimanskog stanovništva nije nametnula srpska strana, već je on potekao od ratnih čelnika enklave i političkog rukovodstva iz Sarajeva.

Sudija Nijambe, koju su prilikom donošenja presude Tolimiru preglasala preostala dva člana sudskog veća, pozivajući se na klasične pravne principe i navodeći dokaze predočene tokom suđenja, ubedljivo dovodi u pitanje osnovanost svih glavnih tačaka presude.

Sudija iz Zambije ne osporava činjenicu da je dolazilo do protivpravnog ubijanja zarobljenika, ali dovodi u pitanje obim i karakter tih postupaka.

- Dokazi ukazuju na to da su na određenim lokalitetima ubistva vršile manje grupe pripadnika Vojske RS i da su oni bili ti koji su odlučivali ko će biti streljan. Na osnovu predočenih dokaza pokazalo se da su na raznim mestima gde su obavljana streljanja razlog za ubijanje ljudi bili specifični lični motivi, kao što je osveta - istakla je sudija iz Zambije.

Na osnovu navedenog, sudija Nijambe odbacuje zaključak većine u sudskom veću da se tu radi o udruženom zločinačkom poduhvatu koji predstavlja efikasno organizovanu operaciju ubijanja iza koje stoji veliki broj oficira Vojske RS visokog ranga, a koju je na terenu sprovodio veliki broj vojnika.

- Po mojoj oceni spontanost navodnog udruženog zločinačkog poduhvata, što se ogleda u pozivima na dobrovoljno učešće u streljanjima, takođe vodi i razumnom zaključku da je sve počelo u okvirima manje grupe pojedinaca koji su postupali neovlašćeno i u tajnosti - navela je sudija Nijambe.

To znači da pod datim okolnostima ubijanje ne samo da nije moglo biti delo generala Tolimira, nego čak ni odluka vojnog ili političkog vrha RS.

Oštro kritikujući nalaze na osnovu kojih većina u sudskom veću utvrđuje elemente potrebne za konstatovanje genocida, sudija Nijambe ističe da tokom suđenja nisu izneseni dokazi da je postojao udruženi zločinački poduhvat.

- Bez predočene trunke dokaza za formulisani plan koji bi ukazivao na postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za vršenje ubistava i bez ikakvih dokaza u vidu izjava koji bi ukazivali na postojanje takvog umišljaja većina se oslanja na posredne dokaze na osnovu kojih izvodi zaključke o postojanju takve namere - navodi sudija Nijambe.

Kada je u pitanju prinudno izmeštanje stanovništva iz Srebrenice, sudija Nijambe ukazuje na činjenicu da su srebrenički muškarci napustili enklavu i krenuli u proboj kroz protivničku teritoriju, prepuštajući svoje žene, decu i stare samima sebi.

- U takvoj situaciji za ove poslednje bilo je prirodno da žele da se dobrovoljno pridruže članovima svih porodica koji su dospeli na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH. Plan za evakuaciju bio je prihvatljiv većini stanovništva enklava, odnosno izbeglicama sa drugih lokaliteta, koje nisu bile vezane za Srebrenicu ili Žepu. Oni su smatrali da će biti mnogo bezbedniji na teritoriji pod kontrolom svoje etničke grupe u Tuzli - navela je Nijambe u izdvojenom mišljenju.

Haški tribunal je osudio Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Tolimir je kao član udruženog zločinačkog poduhvata proglašen krivim za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje.

(I. M. / Glas srpske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA