VUKOVAR: Ravnopravna upotreba ćirilice i latinice?

Vukovarska Samostalna demokratska srpska stranka zatražiće izmenu ustavnog zakona kojim bi sve table na ulazu u grad bile na latinici i ćirilici, a isto tako bi bile označene škole, ulice institucije, pa čak i mesto masovne grobnice na Ovčari

  • 7

Vukovarska Samostalna demokratska srpska stranka ima u planu da zatraži izmene ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ravnopravnoj upotrebi latiničnog i ćiriličnog pisma, piše "Večernji list".  Odluka je doneta nakon najnovijeg popisa stanovništva, koji je pokazao da Srbi čine 34, 8 odsto stanovništva u Vukovaru. Ideja ove stranke izazvala je veliku pometnju među ostalim strankama koje su tražile odlaganje odluke o uvođenju dvojezičnosti.

- Uvažavajući prava svih nacionalnih manjina Republike Hrvatske koja se ostvaruju pozitivnim zakonima, smatramo da Vukovar iz dobro poznatih razloga i mesta i simbolike koje zauzima u istoriji stvaranja današnje slobodne i nezavisne Hrvatske mora biti izuzet od primene prava na dvojezične natpise - ističu iz Hrvatske demokratske zajednice.

U ovoj stranci dodaju da HDZ neće nikada podržati promene Statuta grada Vukovara kojim se omogućuje postavljanje natpisa na ćirilici i latinici. Oni smatraju da podatak o zastupljenosti srpske nacionalne manjine nije verodostojan i zahtevaju od nadležnih institucija reviziju popisa stanovništva kao i reviziju popisa birača.

Marijan Pavliček iz HSP-a rekao je da bi se uvođenjem dvojezičnosti izgubio mir i da su ratne rane još sveže.

U isto vreme iz SDSS-a navode da još nisu doneli konačnu odluku u vezi sa zahtevom za uvođenjem prava na ravnopravnu upotrebu latinice i ćirilice u Vukovaru.

- Radi se o pravu koje je ustavnim zakonom omogućeno svim manjinama i ono nije ni po čemu novo. Isto to pravo već ostvaruju Italijani i Mađari u nekim delovima Hrvatske i niko ne pravi problem niti postavlja bilo kakva pitanja. Mislim da ne treba gledati u prošlost, nego u budućnost - rekao je predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković.

Ovom odlukom se podrazumeva da bi sve table na ulazu u grad bile na latinici i ćirilici, a isto tako bi bile označene škole, ulice institucije pa čak i mesto masovne grobnice na Ovčari. Isti zakon podrazumeva i da se svi obrasci koji se budu izdavali u Vukovaru štampaju na latiničnom i ćiriličnom pismu.

(I. D. / Pressonline.rs / Foto: braniteljski-forum.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    19. decembar 2012 | 18:52

    Dakle, samo bih dodao jednu usporedbu koju rijetko spominju u hrvatskim medijima. Srbi su pucali po Hrvatskoj, okupirali njezin teritorij, te na koncu izgubili rat i pobjegli u Srbiju. Hrvati iz Srijema nisu pucali po Srbiji, štoviše bili su lojalni građani države u kojoj "nije bilo rata", ali su svoju pripadnost hrvatskom narodu platili desetinama civilnih žrtava i progonstvom oko 40 tisuća ljudi, poglavito u RH. Toliko o pravdi na koju se ovih dana u očaju poziva skoro svaki Srbin. Pozdrav iz Zemuna!

  • sutrajedrugidan

    19. decembar 2012 | 15:58

    Bilo bi logicno. Hrvati kazu da pricaju hrvatski jezik, u redu ali zato nek priznaju srpski jezik kao regionalni jezik. U Francuskoj, u Bretagne i jos nekim regionima gde narod prica i neguje svoj jezik, postoje table na svim javnim mestima sa oba jezika, i regionalni i nacionalni. Setajuci se Srbijom, zapazila sam da vise gradova pise iskljucivo latinicom...

  • GRINGO

    3. decembar 2013 | 03:00

    Pa I meni i smeta spanski u los andelesu u javnim zgradama it'd ali ZAKON je zakon sem u hr I sto se tice ovakvih stvari Posle cirilice doce vreme da ako si srbin I porodi se zena neces moci dati mu srbsko ime it'd sta je sledece neces moci da se krstis sa.tri prsta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA