OLAND: Francuska se Alžiru neće izviniti zbog kolonijalne prošlosti

- Nisam ovde zbog kajanja ili izvinjavanja, ovde sam da kažem istinu - rekao je Oland i dodao: - Prošlost ne bi trebalo da nas spreči da se pripremimo za budućnost

  • 1

Francuski predsednik Fransoa Oland odbio je da uputi izvinjenje Alžiru zbog kolonijalne prošlosti, rekavši samo da Pariz sa tom zemljom želi napredak na ravnopravnoj osnovi i razvoj trgovine.

Traume iz Alžirskog rata 1954-62, u kome su, pre konačnog povlačenja Francuza, ubijene stotine hiljada ljudi, ostavile su duboke istorijske ožiljke u obe zemlje, napominje Rojters.

Govoreći tokom prve posete Alžiru od kako je postao šef francuske države, Oland je juče istakao da su se dve zemlje saglasile oko teksta deklaracije o prijateljstvu i oko petogodišnjeg strateškog pakta koji se odnosi na ekonomske, kulturne i odbrambene veze.

- Želim sa Alžirom da definišem strateško partnerstvo na ravnopravnoj osnovi - rekao je on na konferenciji za novinare posle sastanka sa alžirskim predsednikom Abdelazizom Buteflikom.

- Nisam ovde zbog kajanja ili izvinjavanja, ovde sam da kažem istinu - rekao je Oland i dodao: - Prošlost ne bi trebalo da nas spreči da se pripremimo za budućnost.

Zvanično izvinjenje za učinjeno tokom kolonijalne prošlosti predstavlja osetljivo pitanje za Francusku. Mnogi francuski državljani koji su živeli u Alžiru pre nezavisnosti i oni koji su se borili u francuskoj vojsci protiv alžirskih ustanika protive se toj ideji.

Alžir ima rezerve nafte koje se procenjuju na 12 milijardi barela. Godišnja trgovina između dve zemlje dostiže deset milijardi evra, ali sa diversifikacijom alžirske privrede, Kina, Španija i Italija smanjuju francuski udeo u trgovinskoj razmeni Alžira.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sutrajedrugidan

    20. decembar 2012 | 10:11

    Nekad je Alzir bio Francuska kolonija a sad je Francuska Alzirska kolonija...u njoj zive preko 3 miliona alziraca koji vecinom zive od drzavne pomoci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA