PORESKI DUG: Otpis zatezne kamate ako redovno platite novembar, decembar i januar

Izmirivanjem tekućih poreskih obaveza privrednici i građani koji zaključno sa 31. oktobrom imaju poreska dugovanja mogu steći uslov za otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga, saopštilo je Ministarstvo finansija

  • 1

Ministarstvo finansija i privrede obavestilo je danas privrednike i građane koji zaključno sa 31. oktobrom imaju poreska dugovanja da mogu steći uslov za otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga.

 

Uslov za tu poresku olakšicu se stiče izmirivanjem tekućih poreskih obaveza koje dospevaju u novembru, decembru ove godine i januaru naredne godine, i to najkasnije do 31. januara 2013. godine, navedeno je u oglasu Ministarstva.

 

Svi poreski obveznici koji na dan 31. oktobar imaju poreski dug i koji nadalje budu redovno plaćali tekuće obaveze od početka naredne godine stiču pravo na otpis kamate, zamrzavanje poreskog duga, kao i na odloženo plaćanje glavnog poreskog duga od 2014/2015. godine na 24 mesečne rate bez sredstava obezbeđenja.

 

Svim privrednicima i građanima koji odmah izmire glavni poreski dug automatski će biti otpisana celokupna zatezna kamata i dug za doprinose za zdravstveno osiguranje.

 

Sticanje uslova za poresku amnestiju u skladu sa zakonom trajaće samo do 31. januara 2013. godine i posle toga ovi uslovi više neće važiti, navedeno je u oglasu objavljenom u štampanim medijima.

 

Kako je ranije najavio ministar Mlađan Dinkić, ako od januara nastave da redovno plaćaju tekuće obaveze preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, posle godinu dana redovnog plaćanja biće otpisana polovina zateznih kamata, a nakon isteka druge godine i druga polovina, a onda će moći glavni dug da otplaćuju na 24 rate.

 

Za velika preduzeća posle šest meseci redovnog plaćanja tekućih obaveza otpisuje se polovina zateznih kamata, a posle sledećih šest meseci i druga polovina, naveo je on i dodao da se u oba slučaja otpisuju i svi neplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

 

On je naglasio da se svako ko do kraja januara ne uplati tekuće obaveze za novembar, decembar i januar vraća u stari režim, vraćaju mu se blokade i ponovo pripisuju zatezne kamate.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko Bitan

    20. decembar 2012 | 14:03

    Niko normalan ne bi dugovao za porez, zdrvstveno i penziono da ima od cega da plati! Gospodo ministri(citaj lopovi) sve ste pokrali sto ste mogli. Unistili ste sve sto ste mogli unistiti, a sad bi da izvucete i crno ispod noktiju od naroda koji nema ni za hleb! Znaju gradjani da vama nikad nije dosta, ali spustite se na zemlju dok je vreme. Kad se digne kuka i motika nece gledati kuda ce udarati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA