PIO FOND: Poništen radni staž za 1.300 umetnika

U Penzijskom fondu Srbije objašnjavaju da su svi umetnici, baš kao i sportisti i novinari, mogli naknadno da upisuju minuli staž u svoje radne knjižice i tako ubrzaju odlazak u penziju, ali da su morali da prilože valjane dokaze o protekloj karijeri

  • 0

U fondu PIO vanrednim kontrolama do sada je obrađeno 1.430 predmeta i poništeno čak 1.326 već donetih rešenja, od 2.029 umetnika koji su retroaktivno otkupili radni staž.  Estradni umetnici, koji su u pretekle četiri godine uredno platili svoj penzijski staž, nisu ubeđeni da će im on biti i priznat.

U Penzijskom fondu Srbije objašnjavaju da su svi umetnici, baš kao i sportisti i novinari, mogli naknadno da upisuju minuli staž u svoje radne knjižice i tako ubrzaju odlazak u penziju, ali da su morali da prilože valjane dokaze o protekloj karijeri. Pokazalo se da većina tih dokaza, ipak, nije bila "po zakonu". Zato su, dodaju u Fondu PIO, u gomili poništenih rešenja ukinute i 432 penzije.

Ivan Todorović, direktor Filijale za grad Beograd, objašnjava da razlog za ovoliki broj precrtanih rešenja leži u lošoj i neadekvatnoj dokumentaciji.

- Javne isprave reprezentativnih udruženja kao i kulturno-umetničkih društava sačinjavane su 30, odnosno 40 godina po obavljanju delatnosti, odnosno tek kada su umetnici podneli zahtev za izdavanje uverenja, a ne na osnovu službene evidencije iz vremena kada je delatnost obavljana. A svojstvo osiguranika se stiče danom upisa u službenu evidenciju i važi za ubuduće, pa su svi retroaktivni upisi nevažeći - naveo je Todorović.

- Da su vodili evidenciju izbegli bi se svi sadašnji problemi. S obzirom na to da ove obaveze nisu ispunjene i da se staž dokazuje posle više decenija, nesporno je da se moraju priložiti drugi posredni dokazi koji ukazuju da je estradna delatnost zaista obavljana u ono vreme. A staž se ne može dokazivati na osnovu izjava svedoka - dodaje direktor beogradske filijale.

Sa njim, međutim, nisu saglasni umetnici. I upravo se zato sudovi bave sa najmanje 200 njihovih tužbi.

- Ne mogu u Fondu PIO da menjaju pravila kako im se prohte - smatra Dragiša Golubović, predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.

- Svi koji su otkupljivali radni staž su to činili po Pravilniku koji je bio na snazi u tom trenutku i koji je propisao upravo taj Fond. A danas kažu da to ne važi i još traže da im se dostavi izvorna dokumentacija, iako čak ni Narodna banka ne čuva svoja dokumenta duže od deset godina, a kamoli KUD-ovi - naveo je Golubović.

On kaže da se esnafi ne bune da se kazne "varalice", ali da je nemoguće da je 90 odsto predmeta - lažno.

POSLA I ZA POLICIJU

Najmanje 250 predmeta je Fond PIO predao MUP zbog sumnje da su ovi umetnici podmetali lažnu dokumentaciju i lažirali svoje karijere.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA