HARADINAJ: Nije bilo trgovine organima!

Tokom intervjua koji je dao na srpskom jeziku, nekadašnji vođa OVK nije želeo da odgovara na pitanja o ratnim zločinima jer ga "izvode iz takta i izuzetno nerviraju"

  • 6
Ramuš Haradinaj Foto: Telegraf.rs

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj kaže da Srbima nudi "iskrenost", da pregovore sa Beogradom prihvata kao biznis i da nije bilo trgovine organima otetih Srba.

On je rekao i da su u Srbiji građani pogrešno informisani o ratnim zločinima, ali da on to pitanje više neće da "razjašnjava".

- Ta strast ima kraj. Završeno. Nemam nikakvu volju da išta razjašnjavam. To mišljenje u Srbiji je vaša sudbina, živite sa time ako nemate kapacitet da prihvatite istinu. Ako lažete svoj narod, a ja vidim šta se radi u Srbiji, onda, izvinite, sami ste tako odabrali. Sud je potvrdio da nije istina sve što se tvrdilo o meni - rekao je Haradinaj u intervjuu za "NIN".

Haradinaj, koji je nedavno pred Haškim tribunalom oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima, odbio je da u intervjuu, koji je dao na srpskom jeziku, detaljnije odgovara na pitanja o ratnim zločinima, a NIN piše da ga ta pitanja "izvode iz takta i izuzetno nerviraju" i da o tome ne želi da govori, jer su mu, kako kaže, takva pitanja dosadila posle osam godina.

Haradinaj je na pitanje šta je tačno o ratnim zločinima i njihovom procesuiranju odgovorio da je digao ruke od toga da "išta razjašnjava".

- U Srbiji nedostaje volja za to. Fali volja u Vladi, kod političara, pa i u civilnom društvu. Kada sam video ko je sve iznenađen odlukom suda u vezi sa mnom, onda sam shvatio da nešto nije u redu, jer među njima ima onih koji znaju šta je bio taj proces. Oni odlično znaju da su ljudima davani papiri sa kojih su morali da čitaju šta je napisano i znaju šta je sud rekao o tome. Okej, nastavljate tu priču, živite onda sa time - rekao je Haradinaj.

Bivši komandant OVK ocenio je da se u Srbiji i 15 godina kasnije nastavlja propagandna borba koju je počeo Slobodan Milošević, koga je nazvao "gospodinom koji više nije živ", a na pitanje zašto je to tako, odgovorio je: "Ja ne znam, i sam se čudim".

Haradinaj je naveo da se "čudio kada je čuo" za trgovinu organima kidnapovanih za vreme rata.

- Ne verujem da je nešto tako ikada postojalo. Čuo sam da je Srbija usvojila zakon o transplantaciji organa, što mi isto želimo da imamo u našoj zemlji, i prvo mi se učinilo da je nešto u vezi sa tim. Ja sam bio u OVK i nikada nisam ni čuo ništa slično i verujem da će i kraj te istrage biti da tu nema ničega. Bilo je zločina druge prirode, kršenja običaja ratovanja, ali tako nešto nije moguće da se dogodilo - rekao je Haradinaj.

Haradinaj je, upitan o eventualnim pregovorima s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kakvo je mišljenje na Kosovu o pregovorima Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, konstatovao da "život ide napred, a ne nazad".

- Mi ne znamo šta je bitno za Srbiju. Građani Srbije biraju koga žele i nije naše pravo da kažemo šta bi bilo najbolje za njih. Bitno je naći rešenja za taj evropski put, a ko je tu za stolom nije stvar mog slobodnog izbora. Ja to prihvatam više kao biznis, nego kao nešto drugo - rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da Srbima nudi "iskrenost" koja počinje od "svega što čini život, pa ide do bezbednosti i prava na samoupravljanje koje postoji u nekim delovima", i do budžeta. On je dodao da je najbitnije suočiti se s realnošću.

- Razumem težinu odluka građana severnog Kosova. Ali bitno je zapravo ono što su dobili sa Ahtisarijem. Znam da ne vole to ime, ali i oni će se setiti da u njegovo vreme Srbija nije bila baš protiv tog plana. Bila je protiv krajnjeg cilja, nezavisnosti, ali sva predviđena rešenja za Srbe su danas uspešna - rekao je Haradinaj.

(Telegraf.rs / Izvor: NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sutrajedrugidan

    20. decembar 2012 | 19:23

    ...rece on i ostade ziv...

  • Ilija Čvorović

    20. februar 2013 | 02:19

    A šta da ih niste slučajno poklanjali?

  • Beretka

    21. decembar 2012 | 01:39

    ovaj rambus ima usta kao dupe od kobile pravi krimos polako sami ce se oni medju sobom ocistiti i otkriti nema vise časnog i poštenog šiptara sve za pare ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA