ITALIJA: Godinu dana zatvora za Berluskonija?

Bivši italijanski premijer i njegov rođeni brat optuženi su za objavljivanje transkripta poverljivih razgovora guvernera Narodne banke Italije Antonija Fazija sa menadžerom kompanije "Unipol" Pierom Fasinom 2005. godine

  • 0

Italijansko tužilaštvo traži kaznu od godinu dana zatvora za bivšeg premijera te zemlje Silvija Berluskonija zbog objavljivanja transkripta prisluškivanih razgovora u dnevnom listu "Il Đornale".

Tužilac Maurucio Romaneli izneo je ovaj zahtev na završnici suđenja Silviju Berluskoniju i njegovom bratu Paolu, vlasniku lista "Il Đornale", za kog tužilaštvo traži zatvorsku kaznu od tri godine i tri meseca.

Braća Berluskoni optužena su za objavljivanje transkripta poverljivih razgovora guvernera Narodne banke Italije Antonija Fazija sa menadžerom kompanije "Unipol" Pierom Fasinom 2005. godine, što je okarakterisano kao pokušaj diskreditovanja Berluskonijevih političkih protivnika.

Kao posledica objavljivanja transkripta propali su planovi "Unipola" da preuzme banku "Banca Nazionale del Lavoro", a Fazio je podneo ostavku na mesto guvernera centralne banke.

Berluskonijev advokat Nikolo Gedini optužio je sud da pokušava da utiče na ishod opštih izbora u Italiji koji se očekuju u februaru. On je podsetio da su objavljeni mnogi transkripti Berluskonijevih razgovora, nakon čega nije usledila sudska istraga.

(M. S. / Beta)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA