SKANDAL: Mitropolit Jovan srdačno razgovarao sa Gotovinom!

"Pop Mire Marković" kaže da se video sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom na svečanom prijemu kod predsednika Hrvatske Ive Josipovića, ali nije želeo ništa više da kaže o tom susretu

  • 5

Na svečanom prijemu kod predsednika Hrvatske Ive Josipovića, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan (Pavlović) susreo se i razgovarao sa generalom Antom Gotovinom.

"Večernji list" navodi da su se "sagovormici srdačno pozdravili, general Gotovina je to učinio s mnogo poštovanja, a mitropolit Jovan s velikom srdačnošću", i da su se potom zadržali u "podužem razgovoru".

- Ja sam bio u "popovskoj grupi", odnosno s kardinalom Bozanićem i ostalim sveštenicima i verskim osobama. Razgovarao sam s generalom Gotovinom, ali vam ništa ne mogu reći iz toga razgovora - izjavio je mitropolit Jovan.

Pozivajući se na krugove bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zagrebački dnevnik navodi "da srdačnost koja se mogla videti i na licu generala Gotovine i mitropolita Jovana nije bila puka formalnost, a u SPC u Zagrebu generala Gotovinu doživljavaju kao izrazito pozitivnu osobu".

- Vidi se po svemu da je reč o čoveku visokog morala, koji nije opterećen prošlošću nego svima poručuje da se okrenu budućnosti. Izraziti je pozitivac i simpatišemo ga - navodno su rekli "Večernjem listu" sagovornici u SPC.

"Večernji list" konstatuje i da je "mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan među retkim episkopima SPC koji je prihvatio put dijaloga i pomirenja posle ratnih razaranja i vratio se u svoje sedište u Zagreb. Iako mu nije bilo lako prvih posleratnih godina, mitropolit Jovan izdržao je mnoge napetosti i uspeo da uspostavi dijalog sa političkim vlastima i javnošću".

Iako je cenjen kao protivnik nacionalističkih struja u SPC, mitropolit Jovan ostao je zapamćen po tome što je odbio da potpiše saopštenje Sabora SPC, kojim se osuđuje krađa na lokalnim izborima u Srbiji 1996. godine, čime je stao uz Slobodana Miloševića, a u tada nezavisnim medijima često je pominjan i kao "pop Mirjane Marković".

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji list / Foto: mitropolija-zagrebacka.org / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi Sad

    23. decembar 2012 | 11:05

    Kakav skandal? Gospodin general Gotovina je nevin covek, oslobodjen sve krivnje od najveceg suda a uz to i veliki gospodin (u donosu na primitvne seseljovce, mladicevce ... u Haagu). U cemu je ovde problem? Pa cak i SPC se polako budi od huskacih vremena za vreme velikosrpskog diktatora Milosevica. Ajmo cistit pred svojom kucom.

  • русија

    22. decembar 2012 | 16:26

    Новинари су багра какве нема. Треба их млатити где год стигнете

  • danilo

    22. decembar 2012 | 14:37

    Ja volim i citam telegraf al vas molim da ponekad ne preterujete.pa mora se nekad snekim i iz kurtoasije porazgovarati.ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA