PRAZNIČNA KORPA: Najskromije za 4.000 dinara!

Cena praznične korpe i ove godine vrlo lako može da premaši vaša primanja, jer bez 3.500 dinara ne možete imati ni najskromniju večeru, a ukoliko želite malo

  • 0

Praznici su sve bliže, a jedna od glavnih preokupacija svakog domaćinstva jeste kako pokriti troškove praznične trpeze. Istraživanje Telegrafa pokazuje da bi za najskromniju novogodišnju korpu prosena četvoročlana porodica trebalo da izdvoji 3.800 dinara, dok oni s "dubljim" džepom mogu, uz skup šampanjac, da uživaju za skoro 21.000 dinara.

Svi za početak volimo da se predjelom "pripremimo" za glavno jelo. Ukoliko niste u mogućnosti mnogo da izdvojite za ovaj deo gozbe, od suhomesnatih proizvoda možete se odlučiti za parizer po ceni od 340 dinara za kilogram, raspon cena je zaista veliki, pa je tako najskuplja goveđa pršuta čak 3.549 dinara za kilogram. Masline možete naći po ceni od 526 - 659 dinara za kilogram zelenih, dok su najskuplje crne, za koje morate da izdvojite 795 dinara.

Sireva ima nebrojano, a jedan od najpopularnijih svakako je feta, koju možete naći u proseku za 250 dinara za pola kilograma, dok za istu gramažu mocarele morate platiti 949 dinara, što je bilo i najskuplje od izloženih sireva. A pakovanje od 10 komada jaja kreće se u rasponu od 105 do 157 dinara.

NAJJEFTINIJI ĆEVAPI I PILETINA

Praznična gozba neizostavna je bez mesa, pa tako, u zavisnosti od dubine vašeg novčanika, najjeftinije ćete proći ukoliko se odlučite za kilogram ćevapa koji koštaju 360 dinara, dok će vas najskuplje koštati kilogram junećeg buta 679,90. Ukoliko ipak više volite nešto laganije, piletina je pravi izbor, jer se cene kreću od 330 za celo pile do 616 dinara za kilogram pilećeg filea. Vegetarijancima je svakako lakše jer pakovanje pečuraka, koje se najčešće konzumiraju umesto mesa, košta stotinu dinara.

Na prazničnoj trpezi sve se više nalaze i salate, pa je tako najpovoljnija zelena salata "puterica", za koju morate izdvojiti 40 dinara, dok je u ovim zimskim mesecima krastavac pravi luksuz, jer po kilogramu morate izdvojiti 267 dinara. Ukoliko ste ljubitelj kiselog kupusa, a nemate prilike da ga pravite u svom domu, 172 dinara treba da izdvojite za celu glavicu, odnosno 194 dinara za ribanac, dok glavica običnog staje 26 dinara za kilogram.

Kolači su najslađi i neizostavni deo svake, pa i novogodišnje trpeze. Ukoliko niste vešti u pravljenju, a želite da obradujete svoje ukućane, po ceni od 450 dinara za kilogram možete kupiti malo kvalitetnije sitne kolače, dok se torte u zavisnosti od težine kreću i do 2.500 dinara za kilogram. 

ŠAMPANJAC KAO LUKSUZ

Vreme slavlja je i vreme kad svi vole i da popiju koju, a vino i rakija se najčešće konzumiraju. Cene vina kreću se od 198 dinara za ono u tetrapaku do 1.100 dinara za flašu kvalitetnijeg belog vina, dok je za crveno potrebno izdvojiti od 179 do 1.340 dinara za dobro špansko ili italijansko vino. Ljubitelji šampanjca moraju izdvojiti između 300 dinara do 5.199 dinara za najskuplji italijanski penušavac.

Cene rakije variraju i u proseku ih možete kupiti za oko 800 dinara po litru. Ljubitelji žestokih pića za kvalitetan viski moraju da izdvoje između 1700 - 2400 dinara. A da biste sve te kalorije svarili biće vam potrebna kisela voda koja staje 42 dinara, dok ćete za 200 grama kafe morati da izdvojite 200 odnosno 310 dinara za kafu bez kofeina.

SKUPO SLAVLJE

Ako svemu ovome dodamo i još mleko, ulje, brašno, sokove, šećer i sve ostale propratne namirnice, cena skromnije praznične korpe za četvoročlanu porodicu koštaće vas 3.600 dinara, dok će oni koji žele skuplju varijantu morati da izdvoje čak 2o.330 dinara. 

Varijanti je mnogo, a samo od vašeg kućnog budžeta zavisi za koju ćete se opredeliti. Mi vam savetujemo samo jedno - nemojte trošiti preko mogućnosti, jer će praznici brzo proći, povećanja plata nisu ni na vidiku, a vaši dugovi nisu nešto sa čim želite da započnete novu godinu.

(M. R.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA