Srbija uvodi nastavu na bosanskom jeziku

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević istakao je, na pripremnom seminaru, da je "danas smak sveta" za one koji su smatrali da Bošnjacima ne treba nastava na maternjem jeziku

  • 4

Bosanski jezik će od naredne školske godine biti uveden u svim svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u opštinama u kojima je u službenoj upotrebi, prenela je agencija Anadolija.

U Novom Pazaru održan je seminar o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u opštinama Novi Pazar, Prijepolje, Sjenica i Tutin za vaspitače, učitelje, nastavnike i profesore koji će u drugom polugodištu školske 2012/2013. izvoditi nastavu na tom jeziku.

Kako je saopšteno iz Bošnjačkog nacionalnog veća, pripremna nastava će se odvijati u po jednom odjeljenju pripremnog razreda u predškolskim ustanovama, odeljenju I i V razreda osnovne škole i u odeljenju I razreda srednjih škola u sandžačkim gradovima.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević je rekao da se najavljeni smak sveta nije desio, ali da je danas smak sveta za sve one koji su smatrali da Bošnjacima ne treba obrazovanje na maternjem jeziku.

- Danas počinje nova era za bošnjački narod kao i za državu Srbiju. U partnerskom odnosu Bošnjačkog nacionalnog veća i Ministarstva prosvete tekao je proces sazrevanja i podizanja kapaciteta Veća, vaspitača, nastavnika, direktora, roditelja, resornih odbora i stručnih timova i svi su se ti delovi danas stopili u celinu koja će izrasti u školstvo na bosanskom jeziku u okviru državnog školskog sistema - naveo je Džudžević i ocenio da će se "ostvarenjem prva na školstvo na maternjem jeziku definitivno otvoriti put integraciji Bošnjaka u čitav društveni i državni sistem".

Učesnicima seminara, u ime Ministarstva prosvete Srbije, obratili su se državni sekretar Muhedin Fijuljanin i pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila. Naglasili su da će resorno ministarstvo biti snažan mehanizam partnerstva i podrške u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku.

Seminar u Novom Pazaru okupio je direktore obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku, načelnike školskih uprava i zvaničnike sandžačkih opština.

(Telegraf.rs / Izvor: Presonline)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    25. decembar 2012 | 06:01

    Босански језик ??????? оооо земљо отвори се....

  • DINo

    25. decembar 2012 | 07:41

    I treba zemlja da se otviri ali samo zbog vas sovinista.

  • Djuks

    25. decembar 2012 | 03:11

    Eeeee Srbijo sve dublje i dublje toneš ! Već si najgora država u regionu ,, nedaj boze da budeš nekad najgora u svijetu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA