MEDIJACIJA U NBS: Na banke se žalilo 1.376 građana!

Čak 844 prigovora odnosi se na kredite, od čega je 667 pristiglo od građana koji su se kod banaka zaduživali kao fizičko lice

  • 1

Za godinu dana građani Srbije uputili su ravno 1.376 prigovora na rad finansijskih institucija, pre svega banaka, saznaje Telegraf.rs u Narodnoj banci Srbije.

Čak 844 prigovora odnosi se na kredite, od čega je 667 pristiglo od građana koji su se kod banaka zaduživali kao fizičko lice. NBS je, za sada, zakazala 81. medijaciju (posredovanje) između klijenta i finansijske institucije (banke, lizing kuće),  kako bi kroz dijalog te dve strane rešile problem.

Uz posredovanje NBS, postupak je završen u 59 slučajeva, a u više od polovine sporova, sklopljen je sporazum između banke i klijenta. Tako bi medijacija NBS mogla da bude neka vrsta slamke spasa za sve koji smatraju da ih je oštetila banka.

NBS sprovodi medijaciju ravno godinu dana, koliko je prošlo od primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Pritužbe građana najviše se odnose na to kako se kamata zaračunava, odnosno na visinu stope. U slučaju da procenimo da je klijent oštećen, NBS će naložiti banci da otkloni nepravilnosti i istovremeno će izreći novčanu kaznu. One se kreću u rasponu od 500.000 do 2.000.000.000 dinara - preciziraju u Centralnoj banci za Telegraf.rs.

Sprovođenje postupka medijacije pred NBS je besplatano. Ukoliko klijent nije zadovoljan ishodom posredovanja, uvek može na sud.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sutrajedrugidan

    8. januar 2013 | 19:56

    Banke iz Srbije vrsljaju kako im milo! Srpska ili strana banka! A narod prost, neprosvecen, staraca mnogo pa i neznaju svoja prava niti smeju rec reci! A ovi drugi samo trljaju rukama bogateci se dok Drzava Srbija kaucira takvo ponasanje!!! Sramota teska!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA