MILIONSKE MUĆKE: Država pokradena za 415 miliona evra! (VIDEO)

Kontrolom 122 subjekta, Državna revizorska institucija utvrdila je nepravilnosti u javnim nabavkama koje premašuju 47 milijardi dinara. Ugovori zaključeni bez postupaka javnih nabavki čine 84,65 odsto ukupnih nepravilnosti

  • 3

Kontrolom 122 subjekta, Državna revizorska institucija utvrdila je nepravilnosti u javnim nabavkama koje premašuju 47 milijardi dinara!

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je na skupštinskom odboru za finansije da ugovori koji su zaključeni bez sprovedenih postupaka javnih nabavki čine 84,65 odsto ukupnih nepravilnosti.

Predstavljajući izveštaj DRI, Sretenović je rekao da, kada je reč o javnim nabavkama dobara, usluga i radova, pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva čini 1,7 odsto nepravilnosti, kao i da su u 3,7 odsto slučajeva izvršene javne nabavke koje nisu predviđene godišnjim planom nabavki.

Prema njegovim rečima, vrednost javnih nabavki koje nisu oglašene u Službenom glasniku i na portalu javnih nabavki u prošloj godini je iznosila 1,7 milijardi dinara, što čini 3,8 odsto ukupnih nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama.

Sretenović je napomenuo da su nepravilnosti u oblasti javnih nabavki u sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja dostigle vrednost od 33,9 milijardi dinara, a u sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koja je korisnik javnih sredstava osnovao ili ima učešće u kapitalu utvrđene su nepravilnosti u visini od 8,8 milijardi dinara.

JAVNI DUG NA KRAJU 2011. GODINE BIO JE 51 ODSTO!

Državna revizorska institucija utvrdila je i da je stanje duga opšteg nivoa Republike Srbije 31. decembra 2011. godine, u odnosu na ostvareni BDP, iznosio 51 odsto, što je iznad nivoa od 45 odsto, koliko je predviđeno Zakonom o budžetskom sistemu, a čime je prekoračeno opšte fiskalno pravilo.

Po nalazu DRI, taj dug je iznosio 15, 473 milijarde evra, a iskazan je manje za 992,87 miliona evra.

Sretenović je naveo da je, prema podacima Uprave za javni dug, stanje duga opšteg nivoa Republike Srbije poslednjeg dana prošle godine bilo 14.480, 36 miliona evra.

Sretenović je naveo da je u završnom računu budžeta Republike Srbije za 2011. manje iskazana finansijska imovina, u iznosu od 1,68 milijardi dinara i odnosi se na novčana sredstva i trajne uloge.

Prema izveštaju DRI, manje su iskazane obaveze u iznosu od deset milijardi dinara, koje se odnose na obaveze Republike Srbije, po kreditima od domaćih poslovnih banaka, relizovanih preko Fonda za razvoj, za projekte u funkciji podsticaja građevinske industrije.

To se odnosi na obaveze Ministarstva za infrastrukturu i energetiku za izvedene radove na izgradnji Koridora 10 i 11, za koje su izvođači radova izvršili zalogu potraživanja kod poslovnih banaka, kao i obaveze prema NBS, preuzete ugovorom između NBS, Vojvođanske banke i Republike Srbije.

IZVEŠTAJ O POSLOVANJU "SRBIJAGASA" JOŠ NIJE KONAČAN

- Izveštaj DRI o poslovanju "Srbijagasa" još nije konačan - rekao je Radoslav Sretenović i dodao da o detaljima ne može da govori dok izveštaj ne bude konačan.

Sretenović je naveo da je to bio složen sistem revizije i da je bilo i opstrukcije od onih koji su zaduženi za dostavljanje dokumenata.

On je dodao da, kad je u pitanju revizija u "Srbijagasu", nije sve išlo glatko, ukazavši da u tom preduzeću postoje dva sistema, u pogledu računovodstva, u Novom Sadu i Pančevu.

"Srbijagas", za potrebe države Srbije, uvozi gas preko dva nezavisna preduzeća "Jugorosgas" i "Erstegas", a on dolazi preko Ukrajine i Mađarske.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    26. decembar 2012 | 16:24

    SVE CE TO NAROD POZLATITI!!! Kada se desio 5 oktobar bio sam najsrecniji covek na svetu,a moj deda mi je tada rekao:sine ovi stari su se najeli i bolje da su oni jos uvek na vlasti jer ovi novi su gladni i tesko narodu! I jos mi je rekao da skracenica DOS oznacava DA OPLJACKAMO SRBIJU...mudar covek

  • najprovokator

    26. decembar 2012 | 15:55

    samo? ima još tu lopovluka za 3x

  • Strucnjakowsky

    26. decembar 2012 | 15:13

    Jeb.. li ti srchu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA