OŠTRO: Škole će izbacivati kontrolore nastavnika!

- Članovi Unije, škole i prosvetni radnici neće dozvoliti kontrolorima da uđu u školu ili da dođu na čas - kaže predsednik sindikata prosvetnih radnika SrbijeUnije Dragan Matijević

  • 0

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije bojkotovaće kontrolore koji u školama vrednuju kvalitet rada i nastavnike jer nisu zadovoljni njihovim kvalitetom.

- Članovi Unije, škole i prosvetni radnici neće dozvoliti kontrolorima da uđu u školu ili da dođu na čas - rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da je vrednovanje samo sebi svrha, bez unapređivanja nastave u školama, a sa ciljem da, kako kaže, omalovaži rad prosvetnih radnika.

Kriterijumi vrednovanja, predviđeni Pravilnikom o vrednovanju kvaliteta rada ustanova, u prvi plan stavljaju administrativne pokazatelje (evidencija i pedagoška dokumentacija ustanove, programi obrazovanja i vaspitanja, godišnji plan rada i razvojni plan ustanove).

- Previše se insistira na praćenju dokumentacije koja se odnosi na realizaciju različitih aktivnosti koje nisu u direktnoj vezi sa obrazovno-vaspitnim procesom -  kažu u Uniji i navode da Pravilniku nije prethodilo vrednovanje kvaliteta nastavnih planova i programa koji čine osnovu Školskog programa i Godišnjeg plana rada škole.

Takođe, kako navode, prilikom neposrednog praćenja nastave i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada ne uzimaju se u obzir objektivni uslovi za realizaciju nastave, pre svega, neprimerenost nastavnih sadržaja uzrastu i mogućnostima učenika, nedostatak nastavnih i tehničkih sredstava neophodnih za inoviranje nastavnog procesa.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA