SAVETI: Kako da sigurno kupujete putem interneta

Telegraf vam predstavlja listu najbitnijih stvari kojih se treba pridržavati kako ne biste bili prevareni prilikom onlajn kupovine

  • 0

Veliki broj sajber kriminalaca pokušava da iskoristi to što pred novogodišnje praznike raste broj onlajn kupovina, te je kompanija "Kasperski" napravila listu najbitnijih stvari kojih se treba pridržavati kako bi kupovina bila sigurna.

1. Zaštitite kompjuter

Niko ne bi tebalo da pristupa internetu bez osnovnog nivoa zaštite. To obuhvata bar firewall i ažurirani skener virusa, kao i potpuno ažurirani operativni sistem.

2. Čuvajte se pogodbi

Alati za pretraživanje cena lako pomažu korisnicima da pronađu najbolju cenu na internetu štedeći im na taj način i vreme i trud traganja po prodavnicama. Ali najoprezniji treba biti kada pronađete neverovatno dobru ponudu. Ako, na primer, vidite novi iPhone 5 (koji kod najvećeg broja prodavaca košta oko 700 evra) koji košta samo 200 evra, trebalo bi da budete sumnjičavi. Pažljivo proverite svaku takvu ponudu.

3. Pazite se lažnih sajtova

Hakeri često pribegavaju pravljenju lažnih sajtova kako bi obmanuli kupce. To rade tako što kopiraju dizajn sajtova sa reputacijom i kreiraju lažni veb-sajt. Zatim pokušavaju da navedu kupce na ove sajtove sa ciljem da uzmu njihove podatke. Zbog ovoga bi uvek trebalo proveriti na kom se sajtu tačno nalazite i posebno obratiti pažnju na podatke koje ostavljate. Uvek treba proveriti kontakt informacije dotičnog operatera. Ako sajt koristi iritirajući pop up prozor kojim se od vas zahteva da odmah ukucate podatke sa kreditne kartice, možete biti sigurni da je reč o krađi podataka.

4. Oprez sa ličnim informacijama

Svako ko obavlja onlajn kupovinu mora platiti svoje proizvode i ukucati adresu isporuke. Ovaj proces zahteva od vas da ukucate svoje lične podatke. Međutim, potpuno je nepotrebno ukucati podatke pre nego što vidite proizvod. Takve prodavnice bi trebalo izbegavati. Takođe, vrlo je bitno pročitati tekst napisan malim slovima kako bi osigurali da vaši podaci neće biti prodati trećim stranama.

5. Odjavite se isključivo na kodiranim stranama

Kada kupujete onlajn, ne bi trebalo nikome da dozvolite da gleda preko vašeg ramena. Šifrovanje za internet prodavnice je najbitnije. Ako je strana pod šifrom, veb-adresa na vašem brauzeru će pokazati http konekciju. Takođe, videćete mali ključ ili katanac i (u mnogim slučajevima) adresa će biti napisana drugačijom bojom. Pre nego što ukucate bilo kakve poverljive informacije na ovakvoj veb-stranici, ipak bi trebalo da odvojite vreme da ispitate sigurnost sajta. Sajtovi sa dobrom reputacijom često nude više opcija za plaćanje, a obično su najpopularnije opcije plaćanja kreditnom karticom, plaćanje preko računa ili fakturom. Budite oprezni kada unapred plaćate neki proizvod jer je to rizično.

6. Koristite posebnu kreditnu karticu

Nabavite kreditnu karticu sa malim kreditnim limitom (ili sa unapred uplaćenim iznosom) i koristite je isključivo prilikom onlajn kupovine. Ako slučajno podaci vaše kreditne kartice dopadnu u pogrešne ruke, ovakva strategija će umanjiti štetu.

7. Koristite sigurnu lozinku

Čak je i najbolja zaštita pristupa beskorisna ako je hakeri mogu lako "provaliti" kada je šifra npr. 123456. Hakeri lozinki koriste takozvani "dictionary attack" kako bi pristupili informacijama prijavljivanja u onlajn prodavnice. Zbog toga bi trebalo da koristite sigurne lozinke i da smislite različitu lozinku za svaki od servisa koji koristite. U suprotnom, možete primeniti sledeći princip: nikada ne koristite reči koje možete pronaći u rečniku. Lozinke koje sadrže lične informacije, kao što je na primer datum rođenja, vrlo je lako provaliti. Sigurna lozinka sadrži kombinaciju slova, brojeva i specijalnih znakova i sastoji se od najmanje osam karaktera.

8. Čuvajte račune

Sačuvajte sve račune onlajn kupovina. Sve će biti sačuvano na vašem kompjuteru i vrlo brzo možete dokumentovati svaku kupovinu. Takođe, trebalo bi da čuvate kopije porudžbina i faktura, a posebno pedantni kupci mogu napraviti i snimak ekrana svih koraka procesa porudžbine. Važno je i sačuvati svu elektronsku poštu koju dobijate od prodavca.

9. Iskoristite politiku vraćanja robe

Onlajn prodavnice nude mogućnost vraćanja robe. To znači da ukratko možete pregledati robu i vratiti je u toku određenog perioda, bez objašnjenja zašto to radite.

(Telegraf.rs / Izvor: Kamatica, B92 / Foto: freedigitalphotos.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA