Kinezi grade još dva auto-puta u Srbiji

Vrednost radova koje će na auto-putu od Pojata do Preljine i auto-putu Novi Sad - Ruma izvoditi Kineska korporacija za puteve i mostove je 642 miliona evra

  • 0

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović potpisala je predugovor za izgradnju dva auto-puta u Srbiji - Moravski koridor od Pojata do Preljine i auto-put Novi Sad - Ruma, u ukupnoj dužini od oko 140 km sa Kineskom korporacijom za puteve i mostove (CRBC), a vrednost radova je 642 milona evra.

Reč je o izgradnji auto-puta u punom profilu sa šest traka od Pojata do Preljine, u dužini od 109,6 km, gde bi radovi mogli da počnu već u rano proleće, i izgradnji auto-puta sa četiri trake od Novog Sada do Rume u dužin od 27 km, uključujući i izgradnju tunela kroz Frušku goru.

Kalanovićka je kazala da za auto-put Novi Sad - Ruma još nisu gotovi projekti, što će biti završeno u 2013. godini.

Ministarka je kazala da će radove finansirati "Eksin banka" Kine pod veoma povoljnim uslovima - rok otplate je 20 godina, grejs period pet godina, a maksimalna kamata iznosiće dva i po odsto.

Kalanović je rekla da je rok za izgradnju Moravskog koridora četiri godine, a auto-put Novi Sad - Ruma 30 meseci. Predviđeno je da domaće firme učestvuju u realizaciji projekta sa 45 odsto, a prosečna izgradnja po kilometru koštaće 4,72 miliona evra.

CRBC već gradi most u Beogradu između Zemuna i Borče.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA