VESELA VEST: Opet vraćanje PDV-a za bebe

Pravo na refundaciju može se ostvariti za proizvode kupljene do navršene prve godine starosti deteta u iznosu do 40.000 dinara, a za proizvode kupljene od navršene prve do druge godine u iznosu do 30.000 dinara

  • 2

Roditelji u Srbiji od danas imaju pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) na opremu i hranu za bebe, jer je na snagu stupila odredba Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u.

Vraćanje novca od PDV-a predviđeno je za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene, rečeno je  u Ministarstvu finansija i privrede.

Zahtev za refundaciju PDV-a može da se podnese dvaput godišnje, i to od 1. do 15. februara, odnosno od 1. do 15. jula tekuće godine.

Pravo na refundaciju može se ostvariti za proizvode kupljene do navršene prve godine starosti deteta u iznosu do 40.000 dinara, a za proizvode kupljene od navršene prve do druge godine u iznosu do 30.000 dinara.

Pravo na povraćaj PDV-a imaju roditelji, odnosno staratelji čiji je ukupan neto prihod u tekućoj godini ostvaren u iznosu manjem od 960.000 dinara, odnosno 80.000 mesečno, i čija je ukupna imovina na koju se plaća porez na imovinu manja od 23,4 miliona dinara.

Roditelj koji ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na bebi opremu treba samo da popuni zahtev i dostavi fiskalne isečke koji pokazuju visinu PDV-a koja treba da mu se vrati.

Jedini podatak koji roditelj u zahtevu za refundaciju upisuje jeste svoj JMBG, JMBG supružnika i JMBG deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu), tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi.

Staratelj koji ostvaruje pravo na refundaciju mora dostaviti i dokaz o starateljstvu.

Kako je rečeno, samo pri prvom podnošenju zahteva za refundaciju PDV-a potrebno je doneti dokumentaciju, dok se kasnije prilažu samo fiskalni isečci.

(I. M. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • kristy

    2. januar 2013 | 00:30

    he, zasto jednostavno kad moze komplikvano? Da drzava hoce stvarno da pomogne roditeljima uradila bi na neki jednostavniji i prakticniji nacin. A da su plate i cene drugih svakodnevnih "stavki" normalne- najmanji bi bio problem kupiti pelene, hranu i ostalo za bebe..

  • dukii

    1. januar 2013 | 12:59

    Glupost! Kao da neko cuva racune od kupljene hrane i pelena! Kako da dokazem da sam sve to kupovala kad sam racune bacala msm ko jos to da cuva pa nije to jedan nego na stotine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA