TAJANSTVENO PUTOVANJE: Erik Šmit iz Gugla planira posetu Severnoj Koreji

Jedan od najznačajnijih šefova američke tehnološke industrije mogao bi da otputuje u Severnu Koreju još ovog meseca, a tačan razlog posete još nije poznat javnosti, što stvara prostor za brojne spekulacije

  • 0

Izvršni direktor Gugl korporacije Erik Šmit posetiće ove godine "izolovanu" Severnu Koreju, gde su korisnici interneta podvrgnuti najstrožoj kontroli.

Jedan od najznačajnijih šefova američke tehnološke industrije mogao bi da otputuje u Severnu Koreju još ovog meseca, navela je agencija AP.

Saopštenje agencije usledilo je samo dva dana nakon što je severokorejski vođa Kim Džong Un nagovestio spremnost da popravi odnose sa Južnom Korejom.

Nije poznato s kim bi se Šmit sastao niti kakav bi plan posete mogao biti. U Severnoj Koreji pristup internetu imaju samo odabrani i državni službenici ove zemlje pod međunarodnim sankcijama u kojoj su mediji strogo kontrolisani, ali kažu da broj korisnika 3G mobilnih telefona naglo raste.

Gugl nije direktno odgovorio na pitanje da li Šmit ide u Severnu Koreju, iako je jedna predstavnica firme rekla da poseta ne bi bila zbog poslova firme. "Mi ne komentarišemo privatna putovanja", rekla je Rojtersu Samanta Smit.

Glavni Guglov čovek za političke i kontakte s Vladom Šmit je, takođe, pružio značajnu podršku predsedniku Baraku Obami.

Gugl je poznat po filozofiji "ne čini zlo" i zalaže se za slobodu interneta. On je prestao da pruža usluge pretraživanja u Kini 2010. prebacujući poslove u Hong Kong jer nije hteo da se podvrgne zahtevima za cenzuru koju su postavljale kineske vlasti.

Prošle godine kompanija je iz Seula prebacila jednog prebega iz Severne Koreje na međunarodni skup, kome je bila domaćin, o svetskim ilegalnim mrežama. Oni su, takođe, bili domaćini predstavnicima Severne Koreje u Silikonskoj dolini, prema podacima Azija fondacije, koja je, takođe, bila domaćin na delu puta delegaciji iz Pjongjanga.

Predstavnik Južne Koreje u Azija fondaciji Piter Bek rekao je da on smatra da je poseta šefa Gugla više "filantropska nego finansijska". Bek je rekao da je delegaciji iz Severne Koreje pokazan Guglov snimak njihovog glavnog grada Pjongjanga.

Šmit pise knjigu, zajedno s bivšim funkcionerom Stejt departmenta Džeredom Koenom, koja će se zvati "Novo digitalno doba" i izaći će u aprilu. Knjiga govori o tome kako internet i tehnologije mogu da pomognu ljudima da izvedu osnovne društvene, političke i ekonomske promene.

Viktor Ča, stručnjak za Koreju u Centru za strateške i međunarodne studije, kaže da "ukoliko je to Guglov prvi mali korak u proboju informacionog mehura u Pjongjangu, onda bi to mogao biti interesantan razvoj događaja".

Šmitova poseta će učiniti da on postane jedan od najprominentnijih američkih biznismena koji je posetio tu zemlju.

AP je citirajući ljude upoznate s ovim planom naveo da će šef Gugla biti u privatnoj grupi posetilaca u kojoj će još biti i bivši američki ambasador u UN i guverner Novog Meksika Bil Ričardson, čest gost Severne Koreje.

Njihova poseta dolazi u vreme posle lansiranja rakete dugog dometa od strane Pjongjanga, koje je izazvalo osude i zahteve za uvođenjem strožih sankcija Severu.

Drugi aspekt Šmitove posete, kao dela Ričardsonove delegacije, mogao bi biti pokušaj da se izdejstvuje oslobođenje američkog turiste optuženog za zločin protiv države. Ričardson je u prošlosti već pomogao u pregovorima oko oslobađanja uhapšenih Amerikanaca.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA