Grejanje na klimu jeftinije od grejalice!

Klima-uređaji s visokom energetskom klasom pogodniji su i ekonomičniji od bilo koje električne grejalice jer imaju manju potrošnju struje za isti efekat grejanja

  • 1

Grejanje na električnu energiju je, zbog niske cene ovog energenta, i ove zime najpovoljnije. U zavisnosti od uređaja koji koristite zavisiće i visina računa. Klima-uređaj je pogodniji i ekonomičniji od bilo koje grejalice jer ima manju potrošnju električne energije za gotovo isti efekat grejanja, objasnio je za "Potrošač" diplomirani inženjer elektrotehnike Jovan Jovanović.

Klima-uređaji i električna grejalica najčešće ne mogu da posluže kao osnovno grejanje, jer koriste električnu energiju i po dnevnoj, višoj tarifi. One mogu da služe samo za dogrevanje prostorija, kao dopuna osnovnom grejanju i u prelaznim vremenskim periodima, kada izostaje osnovno grejanje.

Problem sa starijim modelima klima-uređaja pri grejanju prostorija su niske spoljašnje temperature, kada se spoljašnji aparat ledi i stvara inje na isparivaču. Već na temperaturama od plus 5 stepeni Celzijusovih dolazi do pojave inja koje ometa razmenu toplote.

Međutim, savremeni klima-uređaji sa inverter tehnologijom (u kojoj se koristi kompresor sa promenjivim brojem obrtaja) omogućavaju ekonomični rad i pri niskim spoljašnjim temperaturama, sve do -15 stepeni Celzijusovih. Ova tehnologija omogućava da se snaga kompresora i brzina obrtanja njegovog ventilatora prilagođavaju datim uslovima, tako da se sporije ledi spoljašnji aparat. Na ovaj način troši se manje električne energije i do 30 odsto.

Klima-uređaji sa inventer tehnologijom mogu da posluže i kao osnovno grejanje manjih jedinica (prostorija, lokala i sl.) što u praksi neki i čine.

Razlika u količini potrošene struje zavisi od električne snage uređaja. Električna snaga savremenih klima-uređaja nije velika, tek oko jedan kilovat (1 kW), a potrošnja za jedan čas rada jedan kilovat-čas električne energije (1kWh). Ako se domaćinstvo nalazi u plavoj zoni potrošnje, u kojoj je cena 1kWh struje u višoj tarifi 7,52 dinara, mesečno će za grejanje platiti 2.250 dinara (1kW x 10 x 30 dana x 7,25 dinara = 2.250 dianra).

Električna snaga grejalice je oko 2kW, a potrošnja za jedan čas rada 2kWh električne energije. Ako se domaćinstvo u istim uslovima  pak bude koristilo grejalicu potrošiće 4.512 dinara (2kW x 10h x 30 dana x 7.52 dinara= 4.512 dinara).

Korišćenjem klima-uređaja račun za grejanje može biti i do 50 odsto manji.

(M. B. / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    3. januar 2013 | 17:29

    Bravo za clanak,sve je tacno i iatinito! Svaka pohvala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA