SKANDAL TRESE NEMAČKU: Doktori presađivali organe preko veze!

Pacijentima u centru za transplantaciju organa u Lajpcigu menjani su podaci u kartonima kako bi brže došli na red za operaciju. Političari i predstavnici lekarskih udruženja traže hitne mere kako bi se iskorenila korupcija u zdravstvu

  • 0

Nemačku potresa skandal s transplantacijom organa, posle izveštaja medija da su zdravstveni kartoni prepravljani kako bi pojedini pacijenti brže došli na red za operacije.

Nemački političari i predstavnici lekarskih udruženja zatražili su hitne mere kako bi se iskorenila korupcija u zdravstvu, prenele su agencije.

Predsednik nemačke Asocijacije lekara Frank Ilrih Montgomeri ocenio je da medicinsko osoblje koje uzima mito od pacijenata u kritičnom stanju baca ljagu na celokupan zdravstveni sistem.

- Hirurzi koji još ne shvataju da prevarama i manipulacijama uništavaju sopstveni sektor treba da napuste tu profesiju - rekao je Montgomeri.

On je zatražio da se preduzmu sve mere kako bi se korumpirani lekari izveli pred lice pravde.

Montgomerijev komentar usledio je pošto je nemačka Savezna lekarska komora saopštila da su pacijentima u centru za transplantaciju organa u Lajpcigu menjani podaci u kartonu kako bi brže došli na red za operaciju.

Direktor klinike i dva lekara suspendovani su s posla dok traje interna istraga, a i tužilaštvo u Lajpcigu pokrenulo je sopstvenu preliminarnu istragu.

Od 2010. godine je otkriveno 38 sličnih manipulacija i u drugim zdravstvenim klinikama.

Prema pisanju nemačke štampe, takvih neregularnosti bilo je u više od 10 od ukupno 47 centara za transplantaciju u Nemačkoj.

Jens Span, portparol Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, založio se za korenitu reformu sistema za transplantaciju organa.

- Manipulisanje kako bi se neki pacijenti našli na vrhu liste čekanja može da bude smrtna kazna za druge pacijente, koji su u težem stanju i kojima je neophodna hitna transplantacija - rekao je Span.

Takva praksa mora, prema njegovim rečima, biti što pre jasno zabranjena zakonom, kažnjena i na taj način zaustavljena za sva vremena.

(Tanjug / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA