BEBE 2013: Srbija 54. na listi zemalja u kojima je najbolje roditi se

Među zemljama u kojima je najbolje roditi se u 2013, Srbija svoje mesto deli sa Alžirom, Švajcarska je prva, a Nigerija poslednja

  • 1

Švajcarska je najbolje mesto na svetu za rođenje u 2013. godini sudeći kako prema subjektivnim ocenama onih koji tamo žive, tako i prema geografskim, ekonomskim i društvenim karakteristikama. Prema rezultatima analize američkog magazina "Ekonomist", Srbija se na listi zemalja u kojima je najbolje biti rođen nalazi na 54. mestu.

Jedan od najuspešnijih investitora na svetu Voren Bafet jednom prilikom je rekao da je najbolje što mu se u životu desilo to što se rodio u SAD tridesetih godina 20. veka. Pre 25 godina, kada je takođe pravljena analiza slična ovoj, Amerika i jeste bila najbolje mesto na kom ste mogli da se rodite. Međutim, situacija se promenila.

Na prvom mestu "Ekonomistove" liste je Švajcarska, za kojom idu Australija, Norveška, Švedska i Danska. Amerika je 16. mestu, dok su na začelju liste Ukrajina, Kenija i Nigerija.

Ovi rezultati zasnivaju se, sa jedne strane, na istraživanjima subektivnog zadovoljstva, odnosno koliko ljudi koji u ovim zemljama žive kažu za sebe da su srećni, do objektivnih determinanti kvaliteta života u zemlji. Biti bogat najviše doprinosi, ali to nije jedino što se računa: stopa kriminala, poverenje u javne institucije, kao i zdrav porodični život, takođe su važni. Radi se o mešavini: ima fiksnih faktora, poput geografije, demografije i kulturnih karakteristika, ali i fakotra koji zavise od politike i svetske ekonomije.

Takođe, u analizu ulaze i dalekosežne prognoze - korišćene su ekonomska predviđanja EU do 2030, jer se računa da će do tada deca rođena 2013. godine dosegnuti zrelost.

(M. S. / Izvor: The Economist)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svensson

    3. januar 2013 | 21:08

    ma vazi kad su venecuela, peru, cile, meksiko, brazil i ostale "kartel" drzave bolje od nase Srbije. Ovi u eu su toliko bolesni da i u informacijama koje nikom ne znace lazu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA