PATRIJARH IRINEJ: Božić je dan radosti, ne zaboravite svoju veru i korene

Božić dolazi kao najdublja uteha od Boga, kojom nas on oslobađa od tuge i vraća nam poverenje u njegovu pravdu i istinu, rekao je patrijarh u poslanici

  • 0

Čestitavši Božić pravoslavnim vernicima, Patrijarh srpski Irinej pozvao je sve da ne zaborave svoju pravoslavnu veru, jezik, bogomolje, grobove predaka i svetosavske korene, dodavši da je Božić dan radosti i za narod Svetog Save, "rasut voljno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije".

- Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb. Živimo u vremenu u kojem je sve na prodaju, u kojem se trguje svim i svačim, pa i istinskom slobodom i ljudskim dostojanstvom - rekao je patrijarh u poslanici.

On je istakao da tim pre Božić dolazi kao najdublja uteha od Boga, kojom nas on oslobađa od tuge i vraća nam poverenje u njegovu pravdu i istinu.

Osvrnuvši se na to da se ovogodišnji Božić slavi pred početak svečanog obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta, kojim je Sveti car Konstantin hrišćanima dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proslavljaju, patrijarh je konstatovao i da je, nažalost, ta sloboda uskraćena pripadnicima Ohridske arhiepiskopije, čiji je poglavar arhiepiskop Jovan zatočen u tamnici i to od onih koji, kako je rekao, već više decenija "ne dozvoljavaju da rizu Hristovu, bezbožnom rukom razderanu, ponovo sastavimo".

(K. V. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA