DINKIĆ: Država privremeno u privatnim firmama

Kompanijama koje imaju dobar izvozni proizvod, ali ne mogu proizvodnju da održe ili unaprede, ponudićemo mogućnost da im država dodeli sredstva do 25 odsto vrednosti firme dok vlasnik ili neki drugi ulagač ne poželi da taj udeo otkupi, kaže ministar finansija

  • 1

Država ima nameru da privremeno uđe u vlasništvo pojedinih privatnih malih i srednjih preduzeća koje imaju dobar izvozni proizvod, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, navodeći da će za te namene iz budžeta u početku biti izdvojena milijarda dinara.

- Srbiji je potrebna nova privredna politika i ona više ne može biti zasnovana isključivo na privatizaciji ili očekivanjima direktnih stranih investicija - rekao je Dinkić.

Neophodno je da država postane aktivnija u pomoći firmama, posebno onima koje imaju šansu za izvoz, istakao je ministar finansija i privrede, dodajući da se detalji ovog programa trenutno razrađuju, a u narednih nekoliko meseci biće operativni.

Na pitanje da li to znači da Vlada odustaje od nameravanih privatizacija, Dinkić je kazao da ne odustaje navodeći da je isto tako jasno da ne može da se dozvoli da kapaciteti propadaju, radnici ostaju bez posla, a da se čeka da investitori dođu.

- Ovde, pre svega, mislim na kompanije koje su danas u restruktuiranju, a koje imaju šansu ne samo da prežive već i da budu uspešne u svojim sektorima. Ako sada nemaju investitora država je ta koja treba da im pomogne, da kupe mašine, obnove hale, osmisle programe i nađu kupce za tu proizvodnju, posebno one izvozne i kada je bilo koja firma u takvom stanju poželjna je i za investitore - kazao je Dinkić.

Primetno je, kako je rekao, da postoje kompanije u Srbiji koje imaju dobar izvozni proizvod, ali su trenutno limitirane nemogućnošću da uzimanjem komercijalnih kredita tu proizvodnju održe i unaprede.

- Želimo da svim takvim firmama ponudimo mogućnost da im država dodeli sredstva u vrednosti do 25 odsto vrednosti kompanije - kazao je Dinkić

To suvlasništvo države u takvim firmama, prema njegovim rečima, bilo bi privremeno, samo dok vlasnik ili neki drugi ulagač ne poželi da taj udeo otkupi.

- Ideja je da se putem javnog poziva firme zainteresovane za program same kandiduju. Uslov je, pre svega, ozbiljan investicioni program koji podrazumeva otvaranje novih radnih mesta i izvoz, a tehnički će posao obavljati Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza - objasnio je Dinkić.

Ministar je naveo da je Srbija u prethodnoj deceniji ključne izvore finansiranja imala u zemjama EU i da je jasno da svoj izvoz mora plasirati i na tržišta poput Kine, Rusije, Turske ili zemalja arapskog sveta.

- Na dobrom smo putu i da iz razvojnih fondova Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata obezbedimo sredstva koja će omogućiti ozbiljniji razvoj naše poljoprivrede, što kroz pomoć agraru, ali i kroz sređivanje zapuštene infrastrukture, kao što je čišćenje kanala za navodnjavanje - naveo je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    6. januar 2013 | 15:55

    prodali ste celu državu za tepsiju ribe..koja je privatizacija pošteno odradjena????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA