BADNJI DAN U REGIONU: U Crnoj Gori dva badnjaka, proslave i u ostalim ex-Ju republikama

Službama bdenija i tradicionalnim paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima i domovima širom regiona pravoslavni vernici pripremaju se za proslavu Božića

  • 0

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Badnji dan službama bdenija i tradicionalnim paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima i domovima širom regiona, i pripremaju se za proslavu najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu - Božića.

Vernici koji poštuju Julijanski kalendar u pravoslavne domove danas unose badnjak, koji se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja, a sprema se tradicionalna trpeza.

- Pravoslavni vernici slave Badnji dan. Proslava počinje večeras u pravoslavnim hramovima posvetom Badnjaka. U zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg posvetu će predvoditi zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan - pišu hrvatski dnevnici.

Sveta liturgija, svečani koncert, prijem... Tako najavljuju organizatori proslave Badnje večeri u Bosni i Hercegovini, gde će, kao i u drugim krajevima gde žive pravoslavci, biti služene svete liturgije u crkvama.

U Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori pravoslavci užurbano obavljaju poslednje pripreme za proslavu Badnje večeri i, iznad svega, Božića. Paliće se badnjaci u hramovima, kućama, a posebna radost je među najmlađima.

U Crnoj Gori i ove godine će biti nalagana dva badnjaka - jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok će drugi naložiti pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Mitropolija crnogorsko-primorska nalagaće badnjake na Cetinju, pred Cetinjskim manastirom, dok će CPC u isto vreme to učiniti ispred Dvorca kralja Nikole.

Paralelno loženje badnjaka najavljeno je i u Podgorici, Nikšiću i Baru. Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA