BOŽIĆNA RUSIJA: Putin i Medvedev na liturgijama, pojačana bezbednost oko hramova!

Mere bezbednosti oko pravoslavnih hramova i manastira u Moskvi znatno su povećane u nedelju uveče, a prema saopštenju moskovske policije, u 348 crkava, hramova i manastira Moskve održana su bogosluženja povodom Božića i njima je prisustvovalo približno 226.000 osoba

  • 0

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je liturgiju u centralnom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, a mere bezbednosti oko pravoslavnih hramova su pojačane.

Liturgiji je je prusustvovao i premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom, kao i mnogi visoki državni funkcioneri.

Proslava Božića počela je sinoć svetim liturgijama. Božić po julijanskom kalendaru slave ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori.

Mere bezbednosti oko pravoslavnih hramova i manastira u Moskvi znatno su povećane u nedelju uveče. Na obezbeđenju hramova angažovano je više od sedam hiljada policajaca, a incidenata nije bilo.

Prema saopštenju moskovske policije, u 348 crkava, hramova i manastira Moskve održana su bogosluženja povodom Božića i njima je prisustvovalo približno 226.000 osoba.

U Božićnoj poslanici, patrijarh Kiril pozvao je na milosrđe i toleranciju, na vršenje dobrih dela kako bi se stvarnost makar malo izmenila nabolje.

- Kao što je Hristos prema nama pokazao pravu milost, bezmernu blagost prema našim nedostacima, tako smo i mi dužni da budemo milosrdni i blagi prema ljudima - rekao je Kiril.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je liturgiji u selu Ljesnoe, u Krasnodarskom kraju, u blizini Sočija, gde se nalazi njegova rezidencija.

Čestitajući Božić pravoslavnim vernicima i svim Rusima, Putin je kazao da je to praznik koji vekovima objedinjuje oko duhovno-moralnih vrednosti koje su igrale posebnu ulogu u istoriji Rusije i služe kao oslonac društva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA