JUBILEJ: Londonski metro puni 150 godina

Londonska podzemna železnica otvorena je 1863. godine kako bi se rasteretila sve veća gužva u saobraćaju usled porasta broja stanovnika i industrijalizacije grada, a do 1900. širila se pod raznim kompanijama koje su se potom integrisale

  • 1

Najstarija podzemna železnica na svetu, popularni londonski metro "Tjub", puni ove sedmice 150 godina. Njen opšteprepoznatljivi simbol - crveno-plavo-beli okrugli znak - postao je unosan deo turističke industrije grada, preneo je Bi-Bi-Si.

- Logo odiše istorijom, britanskom tradicijom i prepoznatljiv je simbol Londona, isto kao i Big Ben, crvene telefonske govornice ili autobusi na sprat - ocenio je Mark Hevi, direktor marketinške agencije koja radi za londonski metro.

Londonska podzemna železnica otvorena je 1863. godine kako bi se rasteretila sve veća gužva u saobraćaju usled porasta broja stanovnika i industrijalizacije grada, a do 1900. širila se pod raznim kompanijama koje su se potom integrisale.

Dve obale Temze povezane su železničkom trasom 1869. godine, kada je otvoren tunel ispod korita reke, prvi te vrste u svetu.

Sadašnji logo nastao je 1908. godine kao simbol jedinstvene mreže, poznate pod nazivom "Podzemna" ili "Tjub".

Od 1960-ih godina se širom Londona prodaju suveniri sa simbolom londonskog metroa, poput majica i šolja, a podaci pokazuju da ih najviše kupuju francuski, italijanski, španski, brazilski, meksički i kineski turisti.

Londonski metro ima 12 linija, ukupne dužine 408 kilometara, 275 stanica, uglavnom podzemnih, a dnevno preveze prosečno tri miliona ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    8. januar 2013 | 12:26

    Tu smo egal jer i mi slavimo 150 god planiranja metroa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA