Amerika ukida ograničenje na dva predsednička mandata?

Kongresmen iz Njujorka podneo je u petak predlog zakona Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, ali ne očekuje se da će dokument biti usvojen pošto je za promenu ustava nužna podrška Doma i Senata, kao i 75 odsto američkih saveznih država

  • 1

Američki demokratski kongresmen Hose Serano podneo je predlog zakona za ukidanje 22. amandmana, prema kojem predsednik može da služi najviše dva mandata na toj funkciji.

Ukoliko bi zakon bio usvojen, to bi omogućilo predsedniku SAD Baraku Obami da se ponovo kandiduje na izborima 2016. godine, prenosi lokalna štampa.

U sličaju pobede, Obama bi bio prvi predsednik posle Frenklina Ruzvelta koji je služio više od dva mandata u Beloj kući.

Amandman je usvojen u Kongresu 1947, a ratifikovan 1951. godine, posle Ruzveltovog četvrtog mandata.

Kongresmen iz Njujorka podneo je u petak predlog zakona Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, ali ne očekuje se da će dokument biti usvojen pošto je za promenu ustava nužna podrška Doma i Senata, kao i 75 odsto američkih saveznih država.

To nije prvi put da Serano pokušava da "progura" ovaj zakon u Kongresu - to je, bezuspešno, već pokušao da uradi sedam puta u proteklih 15 godina.

Ideja o ukidanju 22. amandmana imala je pristalice i u demokratskom i u republikanskom taboru, ali nikada u dovoljnoj meri da bi zakon i bio usvojen.

Slične predloge podnosili su i drugi kongresmeni, a javno su ih podržali pojedini predsednici, poput Ronalda Regana i Bila Klintona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smesno

    8. januar 2013 | 23:55

    2 ili 20 mandata, sve isto, svi znamo da u USA Predsednik je samo figura a da svetom vladaju podzemni vladari...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA