SKANDAL: Potpukovnik policije komesar za bezbednost u FK Rad!

Dragan Veškovac, pomoćnik komandanta Brigade policije, paralelno obavljao visoku funkciju u MUP-u i u klubu s Banjice. U odličnim je odnosima s ekstremnim navijačima "Junajted fors"

  • 0

"SUKOB INTERESA"? Potpukovnik i pomoćnik komandanta Brigade policije Dragan Veškovac paralelno je do skoro obavljao funkcije u MUP-u Srbije i na mestu komesara za bezbednost fudbalskog kluba Rad iz Beograda, saznaje Telegraf.rs!

On je pritom održavao tesnu vezu s "Junajted forsima", ozloglašenom, ekstremnom i profašistički orijentisanom navijačkom grupom tog kluba, što je zakonski nespojivo!

Prema saznanjima našeg portala, Veškovac je više od šest meseci radio oba posla, posle čega mu je naloženo da se povuče iz FK Rad. Ovaj zahtev stigao je iz vrha MUP-a zbog, kako je objašnjeno, sukoba interesa.

SIN U MLAĐIM KATEGORIJAMA RADA

- Sve što radi Komesar za bezbednost, radio je i Veškovac, ponekad i više od toga. Bio je u fenomenalnim odnosima s navijačima, obezbeđivao im je ulaz na stadion, prevoz na gostovanja, brinuo se o njima, a i danas ima odličan odnos s "Forsima". U to vreme njegov sin nosio je dres mlađih kategorija kluba s Banjice - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Veškovac trenutno obavlja funkciju pomoćnika Nebojše Pantića, komandanta Beogradske brigade policije. Brigada policije u svom sastavu ima četiri specijalizovane čete s posebnim namenama. Ona broji oko 1.000 ljudi i služi za održavanje javnog reda i mira, stara se o bezbednosti na sportskim priredbama, na protestima, mitinzima, kao i pružanja pomoći prilikom hapšenja.

Državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović kaže za Telegraf da prvi put čuje da je visoki pripadnik policije obavljao i funkciju komesara za bezbednost nekog sportskog tima.

- Budite uvereni da ćemo odmah ispitati čitavu stvar. Takve stvari ne bi trebalo da se događaju. Komesar za bezbednost FSS Milivoj Mirkov je morao da napusti policiju da bi obavljao tu funkciju. Ponavljam, ispitaćemo sve - poručuje Božović.

Veškovac u izjavi za Telegraf potvrđuje da je bio na funkciji komesara za bezbednost FK Rad i da se na tom mestu zadržao pola godine.

- O detaljima mog odlaska iz Rada i o nagađanjima vezanim za moje navodne veze s navijačima ne mogu da pričam jer za to nemam odobrenje. Molim vas da me razumete - bio je kratak Veškovac.

Konačno, portparol FK Rad Vladimir Mek Savić potvrđuje da je Veškovac bio komesar za bezbednost kluba s Banjice i da je održavao vezu na relaciji klub-navijači-policija.

- Gospodin Veškovac je bio naš komesar za bezbednost, a tu funkciju zvanično ne obavlja od utakmice 2. kola ovog prvenstva, posle utakmice između Crvene zvezde i Rada. On je uvek više nego korektno obavljao svoju dužnost i svi u klubu smo bili prezadovoljni njegovim zalaganjem. Veškovac je u tom periodu pod svojom kontrolom držao liniju klub-navijači-policija i to je funkcionisalo besprekorno - kaže Mek Savić.

On dodaje da Veškovac i dalje održava kontakte s "Junajted forsima" i klubom i izražava nadu da će se, nakon nove sistematizacije radnih mesta u klubu s Banjice, ponovo naći na mestu komesara za bezbednost.

SMENJIVAN I RANIJE, PRETUČEN 2007. GODINE

Dragan Veškovac do 2004. bio je načelnik Odeljenja za zaštitu ličnosti MUP-a, koje je čuvalo sudije Specijalnog suda, specijalnog tužioca Jovana Prijića i zaštićenog svedoka Ljubišu Buhu Čumeta. Smenjen je nakon što je jedan njegov policajac iz obesti pretukao poznatog hirurga beogradskog Kliničkog centra.

U žižu interesovanja dospeo je kada je u medijima procurelo da je Ljubiša Buha, zajedno s policajcima koji su ga čuvali, izazvao incident u Smederevu. Čume je tada iskoristio policajce iz obezbeđenja da zaplaši svoje poslovne konkurente. Čim je tadašnji ministar policije Dragan Jočić saznao šta je Buha radio u Smederevu, zatražio je da se suspenduje Veškovac, ali je suspenzija skinuta s dnevnog reda posle intervencije tužioca Jovana Prijića.

Veškovac je, ipak, ubrzo raspoređen na drugo radno mesto. Policija tada nije saopštila zbog čega je to urađeno, a u medijima je procurelo da je do njegove smene došlo nakon što je pred Specijalnim sudom pokušano ubistvo dvojice svedoka saradnika, Miladina Suvajdžića i Nenada Šarea.

Tri godine kasnije Veškovac je pretučen u Kumodražu, navodno, zbog svađe s dvojicom Smederevaca oko parking mesta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA