SLOVENAČKI ZVANIČNICI: Janša i Janković da podnesu ostavke!

Predsednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant smatra neprihvatljivim to što Janša i Janković nisu poštovali zakon koji propisuje obavezu prijavljavnja imovine

  • 0

Predsednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant izjavio je danas da premijer Janez Janša i opozicioni čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković treba da podnesu ostavku zbog toga što nisu prijavili promene svog imovinskog stanja.

Prema Virantovim rečima, i šef diplomatije Karl Erjavec smatra da bi premijer i gradonačelnik Ljubljane trebalo da se povuku sa tih funkcija ako se utvrdi da je izveštaj tačan, navodi agencija STA.

Izveštaj Komisije za prevenciju korupcije o kontroli imovinskog stanja lidera parlamentarnih stranaka za period od sredine 2010. godine toliko je inkriminišući da bi Janša i Janković trebalo da podnesu ostavke, rekao je Virant.

I predsednik Borut Pahor izrazio je zabrinutost zbog rezultata tog izveštaja, navodi slovenačka agencija.

Virant smatra neprihvatljivim da Janša, lider vladajuće Slovenačke demokratske stranke i Janković nisu poštovali zakon koji propisuje obavezu prijavljavnja imovine i da ne mogu da objasne komisiji poreklo prihoda.

Predsednik slovenačkog parlamenta smatra da izveštaj komisije neće biti bez političkih posledica. Na pitanje da li bi to moglo da ugrozi vladajuću koaliciju, Virant je odgovorio da nije on taj koji bi o tome trebalo da odlučuje.

Slovenačka Komisija za prevenciju korupcije objavila je danas izveštaj o kontroli imovinskog stanja lidera parlamentarnih stranaka za period od sredine 2010. godine, iz kojeg proizlazi sumnja da su Janša i Janković u sukobu interesa.

Komsija je utvrdila da je Janša uvećao svoju lično imovinu "nesrazmerno i neobjašnjeno" za najmanje 210.000 evra u odnosu na ranije prijavljeni iznos.

Janša je na "Tviteru" odgovorio da su sva sredstva koje ima u skladu sa njegovom zaradom tokom poslednjih 30 godina, dok je SDS na istoj mreži objavio da Komisija objavljivanjem izveštaja pokazala koliko je "duboko komunistička".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA