"ŠOJIĆU" NACIONALNA PENZIJA: Lane Gutović, Tozovac i Miki Manojlović dobitnici priznanja!

Sedmočlana komisija za dodelu "nacionalnog priznanja" izabrala je 50 umetnika i kulturnih poslenika koji će od države dobiti dodatak od 50.000 dinara na redovnu penziju

  • 1

Komisija za dodelu nacionalnih penzija, koju čine sedmoro članova, završila je rad i izabrala 50 umetnika i kulturnih poslenika koji će dobiti dodatak od 50.000 dinara na redovnu penziju.

Komisiju su činili: predsednik Miodrag Radovanović Mrgud, Bojana Borić Brešković, Jovan Kolundžija, Živorad Ajdačić, Viktor Šećerovski, Zvonko Petković i Tihomir Stanić.

Na sednici u utorak, članovi komisije su spisak od 45 dobitnika nacionalne penzije, koji su sačinili na prethodnoj sesiji, potvrdili i dodali još pet imena.

Na pomenutom spisku od 45 nacionalnih penzionera su pisci Milovan Vitezović, Vito Marković, Marko Nedić, Vladimir Lutkov, Zorica Arsić Mandarić, Slobodan Pavićević, Milica Jeftimijević Lilić, Milena Jovović i Blagoje Baković. Iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa nacionalne penzije su dobili Vera Radosavljević i Nikola Kusovac, a iz muzičkog stvaralaštva Fejat Sejdić, Vojislav Borisavljević, Slobodan Atanacković, Olivera Katarina, Predrag Živković Tozovac, Minja Subota, Ivana Trišić i Vera Zloković.

Dodati su pisci Miodrag Ilić i Dušan M. Petrović, likovni umetnik Svetozar Đorđević, glumac Goran Sultanović i kulturni poslenik Spasoje Grdinić.

Od kandidata čije stvaralaštvo pripada likovnoj, primenjenoj, vizuelnoj umetnosti i arhitekturi prošli su: Nebojša Krstić, Branko Bojović, Ivanka Živković, Ivica Mlađenović, Branislav Makeš, Božidar Damjanovski, Coja Ratković Gavela, Nikola Vukosavljević i Bratislav Ljubišić.

Za scensko stvaralaštvo ovo priznanje za doprinos nacionalnoj kulturi dobili su: Predrag Miki Manojlović, Predrag Ejdus, Živomir Joković, Krunoslav Simić, Milan Lane Gutović, Dragan Tomić, Božidar Stošić, Dragoljub Čumić i Ljiljana Dragutinović.

Nacionalnu penziju su, prema oceni Komisije, iz oblasti kinematografije i audio-vizuelnog stvaralaštva zaslužili: Slobodan Šijan, Dejan Đurović, Dragoslav Lazić i Srboljub Božinović, iz umetničke fotografije Branko Belić, a iz naučnoistraživačke delatnosti u kulturi Nenad Ljubinković, Danica Tomković i Stanislav Živković.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    9. januar 2013 | 08:51

    ПЕНЗИЈА"" УААААУУ УААААУУУ НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈЕМ СА ОВЕ МОЈЕ УШИ,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA