RFZO: Proširena lista za 52 nova leka

Lista proširena lekovima za pacijente koji boluju od angine pektoris, hipertenzije, srčane insuficijencije, genito-urinarnih oboljenja, osteoporoze, Parkinsonove bolesti i još sedam drugih oboljenja

  • 0

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje  usvojena je nova lista lekova, koja je proširena za 52 potpuno nova leka, rekla je Tanjugu portparolka RFZO Sanja Mirosavljević.

- Na listi se sada nalazi 267 lekova različitih oblika i doza. Lista je proširena lekovima za pacijente koji boluju od akutnog inarkta miokarda, angine pektoris, hipertenzije, srčane insuficijencije, genito-urinarnih oboljenja, osteoporoze, Parkinsonove bolesti, šizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije, bolesti zavisnosti, hronične opstruktivne bolesti pluća, glaukoma, venske tromboembolije - navela je Mirosavljević.

Ona je dodala da se prošle godine popilo manje lekova nego 2011. godine, ali da to ne znači da smo sada zdraviji.

- Najviše lekova se pilo za kardiovaskularne bolesti, a više od 1,6 miliona građana pilo je lekove iz te grupe. Oko milion ljudi je pilo lekove za neurološke bolesti i oko 650.000 za bolesti metabolizma - zaključila je Mirosaljević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA