NINOVA NAGRADA: Šest romana ostalo u trci

Ko će dobiti NIN-ovu nagradu znaće se 14. januara, a u najuži izbor ušlo je šest autora: Aleksandar Gatalica, Mira Otašević, Drago Kekanović, Katarina Brajović, Ivančica Đerić i Laslo Blašković

  • 0

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman ušlo je šest romana: "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, "Zoja" Mire Otašević, "Veprovo srce" Draga Kekanovića, "Štampar i Veronika" Katarine Brajović, "Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić i "Posmrtna maska" Lasla Blaškovića, a koji od pomenutih autora će biti proglašen najboljim, znaće se 14. januara.

Žiri u sastavu: Vasa Pavković, Vladislava Gordić Petković, Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, u širi izbor uvrstio je još tri romana - "Ponoć na tvojim rukama" Zorana Penevskog, "Life Lift" Slavice Perović i "Stranac" Svetozara Vlajkovića, a interesantno je da se među 164 naslova, koji su ispunili uslove da se takmiče za nagradu, našao i najnoviji roman Milorada Ulemeka Legije - "Krv, suze i znoj".

Prema oceni žirija, ovo je bila lošija godina srpskog romana.

- Ovo je treća godina otkako sam u žiriju i najlošija je. No, zanimljivo je da je prvih deset knjiga, koje su ušle u širi izbor jednakog kvaliteta kao vrhunske prethodnih godina - izjavio je Vasa Pavković, dodavši da je uprkos uočljivoj tematskoj raznolikosti, dominantna tema ipak bila sadašnjost, jer je to kao i uvek najveći izazov za autore.

(K. V. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA