ČEŠKA PROTIV ALKOHOLA: Sok mora biti jeftiniji od piva!

Heger, takođe, namerava da zabrani prodaju duvanskih proizvoda i alkohola u automatima i pokretnim prodavnicama. Novinarima je rekao da je cilj da se pojača zaštita dece i omladine od alkohola i duvana i poveća zaštita nepušača

  • 0

Češki ministar zdravlja Leoš Heger najavio je da će se novim predlogom zakona predvideti da bar jedno bezalkoholno piće u restoranima mora da bude jeftinije od najjeftinijeg alkohola i da se potpuno zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima.

Novi zakon bi trebalo da stupi na snagu 2014. godine, prenose češki mediji.

Heger, takođe, namerava da zabrani prodaju duvanskih proizvoda i alkohola u automatima i pokretnim prodavnicama. Novinarima je rekao da je cilj da se pojača zaštita dece i omladine od alkohola i duvana i poveća zaštita nepušača.

Za prodaju alkohola ili cigareta mlađima od 18 godina zakon predviđa kaznu od milion kruna (40. 000 evra), a za prodaju deci do 15 godina - dva miliona kruna. Sankcije bi, takođe, pretile odgovornima ukoliko bi se u njihovim restoranima zadržavala pijana omladina.

- Drago mi je da smo uspeli da izradimo zakon koji će, pored ostalog, doprineti daljem proširenju nepušačke sredine i ograničenju dostupnosti duvanskih proizvoda i alkoholnih pića - rekao je ministar.

Novina u zaštiti dece i mladih od duvana je zabrana ulaska mlađih od 18 godina u fizički odvojene javne prostore, na primer u objektima za zabavu ili na aerodromima, u kojima je dozvoljeno pušenje.

Velike prodavnice moraju za prodaju alkohola i duvanskih proizvoda da imaju odvojene rafove, a cigarete će se i dalje prodavati na kasi. Zabrana pušenja i dalje važi u školama, kancelarijama, zdravstvenim ustanovama, a novina su dečja igrališta.

Zabrana slobodne prodaje duvanskih proizvoda odnosiće se osim na klasične cigarete i duvan i na elektronske cigarete i nargile, a zabraniće se i prodaja pouzećem. Prodavci na internetu će morati da obezbede da robu prodaju samo starijima od 18 godina.

Prodaju alkohola na štandovima i automate za alkohol i cigarete ministar namerava u potpunosti da zabrani jer nije moguće razlikovati da li robu kupuje dete. Alkohol ne bi smeo da se prodaje na tezgama, sa izuzetkom prigodnih štandova prilikom godišnjih proslava i kulturnih akcija.

U vezi s tim ministar predviđa da se boravak pijane dece u "treznilištima" prijavljuje pedijatru, roditeljima i organima socijalne zaštite. Kod ugroženih od bolesti zavisnosti sledilo bi lečenje.

Pooštravanje kontrole prodaje duvana i alkohola predloženo je već pre pet godina, ali je tada donošenje zakona sprečio duvanski lobi, koji je uz sebe imao i protivljenje vlasnika restorana, podsetio je predsednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Boris Šćasni.

On je pozvao duvanske firme da ovaj put ne lobiraju protiv mera za zaštitu dece i nepušača, znači protiv zabrane pušenja u restoranima, dok protiv povećanja poreza, po Šćasnom, mogu da lobiraju i dalje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA