Španija: U masovnoj grobnici 17 žena

Tokom Španskog građanskog rata ubile su ih snage Franciska Franka 1937. godine

  • 0

Arheolozi u Španiji našli su ostatke 17 žena koje su ubijene tokom Španskog građanskog rata i koje su sahranjene u masovnoj grobnici u gradu Gerena na jugozapadu zemlje.

Iskopavanje ostataka je počelo prošle sedmice, od kada su otkriveni ostaci 14 od 17 žena, a očekuje se da se nastavi i ove sedmice, izjavila je Lusija Sosam, potomak jedne od žrtava.

Snage Franciska Franka ubile su 17 žena, nazvane "17 ruža", 1937. godine jer su bile u srodstvu sa ljudima koji su bili na protivničkoj strani. Arheolozi koji rade na iskopavanju njihovih ostataka našli su metke, dugmad i češalj blizu kostiju, preneo je AFP.

U međuvremenu, španski sudija Baltasar Garson priprema se da sutra prvi put svedoči na suđenju povodom optužbi da je prekoračio svoja ovlašenja i prekršio Zakon o amnestiji iz 1977. godine, u nastojanju da pokrene istragu zločina počinjenih tokom Frankovog režima.

Garson je optužen da je, uprkos dogovoru o amnestiji, naložio istragu o sudbini 114.000 ljudi koji su nestali za vreme građanskog rata u Španiji (1936-39) i diktature generala Franka (1939-75).

(Tanjug/Foto: znanje.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA