KUSTURICA: Andrićgrad je projekat veći od politike!

Kusturica je naglasio da nema nijednu političku ideju koja se suprostavlja aktuelnoj vlasti u Višegradu i podsetio da su odbornici na svakoj sednici lokalnog parlamenta glasali praktično za sve što se uradilo u Andrićgradu

  • 6

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica smatra da su polemike o finansiranju izgradnje ovog grada samo prolazna faza, nastala zbog nerazumevanja da je reč o nacionalnom projektu većem od politike i vremena u kom živimo.

- To je nesporazum koji za mene uopšte ne postoji. Ja uopšte ne razumem o čemu je tu reč. Kad neko kaže 'tražimo da sve bude transparentno', tvrdim da je baš tako, jer je moguć uvid u svu dokumentaciju oko izgradnje Andrićgrada, pa i onu finansijsku, u kojoj je naznačeno gde je svaka marka potrošena - rekao je Kusturica.

On je napomenuo da je Andrićgrad već počeo da živi, što potvrđuje prvo proslava Nove godine, a onda i činjenica da nema Višegrađanina koji nije zavirio u ono što grad od kamena nudi.

- Mislim da do prevazilaženja tih nesporazuma mora doći, zato što je Andrićgrad veći projekat od naših ideja i svega onoga što se izgovaralo. Moram reći da za mene nesporazuma nije ni bilo. Andrićgrad je u osnovi dobra namera i ona mora da se tako čita - istakao je Kusturica.

On je naglasio da nema nijednu političku ideju koja se suprostavlja aktuelnoj vlasti u Višegradu i podsetio da su odbornici na svakoj sednici lokalnog parlamenta glasali praktično za sve što se uradilo u Andrićgradu.

- Pokušavam da dociljam o čemu je tu reč, jer nemam izvor koji bi mogao da mi to kaže i šta su njihovi problemi. O transparentnosti ovde nema šta da se priča, jer je svaki džak cementa ušao u račune. Jedino ne može pre vremena da se priča o završnom računu jer on za prošlu godinu ide u martu i do tada ima mnogo posla - pojasnio je Kusturica u intervjuu "Srni", preneli su banjalučki mediji.

On je naglasio da po pitanju utroška sredstava, koja potiču iz fondova, viškova ili kredita, nema nikakvog problema.

- Andrićgrad je projektovan na 30 miliona KM. Možda će biti potrošeno milion-dva manje ili više, to se sada još ne zna, jer je to i nemoguće znati. U svemu tome paradoksalno je što će celi Andrić-grad, koji će imati i pozorište, koštati kao što je koštala rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Jer, ako Andrićgrad na ovolikom broju kvadrata, a biće ih na kraju negde oko 24.000, u sebi sadrži i pozorište, a koštaće koliko rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog - to je zapravo najbolji odgovor na sva pitanja o transparentnosti - konstatovao je Kusturica.

Proslavljeni srpski režiser je istakao da se ne treba dići helikopterom u vazduh pa videti šta je sve urađeno u Andrićgradu, već je dovoljno proći ulicama i spustiti se u podzemlje pa videti o čemu je tu zapravo reč.

- Ova utvrda, ova slovenska kulturološka tvrđava treba u budućnosti da generiše znanje, da od Višegrada napravi raskrsnicu svetova, kao što je bilo u literaturi. Mi hoćemo to da napravimo u stvarnosti i mislim da ćemo u tome uspeti - istakao je Kusturica.

On je rekao da priča o Andrićgradu ulazi u svoju drugu fazu, iako su u prvoj "neverne Tome" klimale glavom i pretpostavljale da do toga na kraju neće doći.

- Moja zamisao je bila da u istorijski grad, u kojem je u školu išao Ivo Andrić, tvorac jednog od najvećih romana u istoriji Balkana, a možda i sveta, izvučem nešto iz tih segmenata literature što bi i njemu godilo kada bi se probudio i prošetao ovuda. Takođe, želeo sam da ovaj grad zaokruži vremena koja su se tu "slagala", da dobije ono što zaslužuje, a to su arhitektonska zdanja koja predstavljaju različite carevine i periode - istakao je Kusturica.

On je najavio da će već sredinom naredne godine biti završen hotel, zgrada hidrocentralne i plato koji spaja taj trougao.

Ipak, vrhunac "cele priče" biće crkva, replika Visokih Dečana koja bi početkom naredne godine trebalo da bude "u kamenu".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    10. januar 2013 | 14:27

    Jel ti nemas neki "VAS" portal de mozes ostavljati neke glupe komenatre?nemas drugog posla pa naso pisati po srpskim portalima...

  • Duh Sibenka

    10. januar 2013 | 13:49

    Smece,izdajica roda svoga kako je proda i izda Bosance tako ce i vas vuk dlaku minja ali dovrsite sami daje gadjivac kojeg svit vidija nije...

  • jole

    10. januar 2013 | 18:28

    Kusturica je možda čudak,ali je Genijalac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA