DOK NEKI GLADUJU: Polovina hrane u svetu završi u smeću!

To je posledica lošeg skladištenja hrane, stroge prodaje do datuma važenja, loše ponude i probirljivosti potrošača, dodaje se u izveštaju Instituta

  • 0

Skoro polovina hrane u svetu, odnosno oko dve milijarde tona, završi u smeću, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koje je sproveo Institut za mehaničko inženjerstvo u Britaniji, prenosi Bi-Bi-Si.

To je posledica lošeg skladištenja hrane, stroge prodaje do datuma važenja, loše ponude i probirljivosti potrošača, dodaje se u izveštaju Instituta, a prenosi agencija AFP.

Istraživanje ukazuje i da do 30 odsto povrća u Britaniji ne bude ubrano zbog njegovog fizičkog izgleda, kao i da svake godine bude bačeno između 30 i 50 odsto od četiri milijarde tona hrane proizvedene širom sveta.

- Količina bačene hrane širom sveta je zapanjujuća. To je hrana koja bi mogla biti iskorišćena da ishrani rastuću svetsku populaciju, kao i one koji danas žive u gladi - rekao je dr Foks, šef Odeljenja za energiju i životno okruženje pri Institutu za mehanički inženjering.

- Reč je o, takođe, bespotrebnom korišćenju zemljišta, vode i energetskih resursa koji se koriste u proizvodnji, procesuiranju i distribuciji ove hrane - rekao je Foks.

- Uzroci ovakve situacije kriju se u lošim poljoprivrednim praksama, neadekvatanom transportu i infrastrukturi skladištenja hrane, kao i u supermarketima koji traže kozmetički savršene namirnice - rekao je Foks.

Izveštaj pod nazivom "Globalna hrana: da se ne baca, bilo bi je dovoljno", takođe, pokazuje da ogromne količine vode, ukupno 550 milijardi kubnih metara, bivaju iskorišćene za rast useva koji se nikada ne pojedu.

Institut dodaje da bi tražnja za vodom radi proizvodnje hrane mogla porasti do 2050. godine na između deset i 13 biliona kubnih metara.

Ujedinjene nacije (UN) predviđaju da će do 2075. godine na zemlji živeti tri milijarde ljudi više, čime će globalna populacija porasti na 9,5 milijardi.

- S obzirom na to da se vodeni, zemljišni i energetski resursi nalaze pod sve većim pritiskom kako bi zadovoljili ljudsku tražnju, inženjeri imaju ključnu ulogu u sprečavanju bacanja i rasipanja hrane putem razvijanja efikasnijih načina uzgajanja, transporta i čuvanja hrane - rekao je Foks.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA