AMERIKANCI: Srbin Nikola Tesla najveći naučnik svih vremena!!!

Volstrit žurnal proglasio našeg genija najvećim umom svih vremena, pitajući svet: "Da li uopšte možemo da zamislimo život bez Tesle?!"

  • 33

Život i delo Nikole Tesle proslavljeni su na dvodnevnoj energetskoj konferenciji održanoj od 5. do 7. januara u hotelu "Njujorker" u Njujorku, a "Volstrit žurnal" tim povodom donosi tekst pod naslovom "Najveći naučnik koji je ikada živeo".

Opisujući događaj kojim je obeleženo 70 godina od Tesline smrti kao i dvodnevni skup, "Volstrit žurnal" u jučerašnjem broju ističe da su se prisutni složili da Teslina dostignuća nisu dovoljno priznata.

Ilustrujući veličinu Teslinog dela, list navodi da je već sam njegov lik mogao da osvetli jednu prostoriju i da danas čuvene ličnosti kao na primer glumac Nikolas Kejdž dolaze da prespavaju ili borave u apartmanu hotela "Njujorker" u kome je Tesla proveo poslednjih deset godina života.

Zvezda večeri bio je karikaturista i roker, frontmen benda koji nosi Teslino ime, Metju Inmen, koji je prošle jeseni pokrenuo kampanju tokom koje je sakupljeno oko 1.370.000 dolara za spasavanje nekadašnje Tesline laboratorije Vardenklif, na Long Ajlendu.

Inmen je nazvao Teslu "najvećim naučnikom koji je ikada živeo".

Otvarajući gala prijem izvršni direktor Naučne fondacije "Nikola Tesla" u SAD Marina Švabić je kazala da je "Tesla onaj koji nam je omogućio da noćas jasno vidimo jedni druge. Da li uopšte možemo da zamislimo život bez Tesle", podseća "Volstrit žurnal".

Teslin lik je 1983. godine stavljen u SAD na poštansku marku, a njegovi poštovaoci smatraju da on zaslužuje mnogo više od toga.

Gala prijemu su prisustvovali predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vuk Jeremić, predsednik i osnivač Fondacije Nikola Lončar, počasni predsednik David Vujić, kao i izvršni direktor Fondacije Marina Švabić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Tesla spirit awards" je, između ostalih, stalna misija Srbije u Uneskou za upis imena Nikola Tesla u registar Pamćenja sveta.

Ključno pitanje konferencije je bilo "Zašto je Tesla važan", a tokom tri dana učesnici konferencije su istraživali to pitanje iz različitih uglova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srki

    10. januar 2013 | 15:21

    "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina." Nikola Tesla

  • Pera

    10. januar 2013 | 15:50

    Jeleni da objasnim proces: prvo srbin pravoslavac pod ucenama postane srbin katolik, ubrzo potom hrvat katolik. Tako da hrvat pravoslavac ne postoji. Svako ima prava da se izjasnjava i kao marsovac, a grubo falsifikovanje istorije je genocid.

  • buzga72

    10. januar 2013 | 15:52

    otac mu je srpski pravoslavni pop .Pitanje šta je on?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA