USKORO U OPTICAJU: Pogledajte kako izgleda nova novčanica od 5 evra (FOTO)

Razlika izmešu nove i stare novčanice uočava se dodirom, jer su u novu novčanicu utisnute izbočene linije na desnom i levom rubu

  • 1

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi danas je u Frankfurtu predstavio novu novčanicu od pet evra koja će biti u opticaju od 2. maja ove godine, a planira se zamena svih novčanica, zaključno sa apoenima od 500 evra.

Na prvi pogled, razlika između dosadašne novčanice od 5 evra i nove je minimalna, na licu novčanice i dalje je slika Trijumfalne kapije, a na poleđeni je iscrtana karta čitave EU, uključujući i zemlje van evrozone, kao što je Velika Britanija.

Razlika između nove i stare novčanice uočava se dodirom, jer su u novu novčanicu utisnute izbočene linije na desnom i levom rubu.

Novina je i to što je na novim novčanicama umetnut lik statogrčke boginje Evrope, dok je reč evro zamenjen simbolom evra.

Lik boginje Evrope na novim novčanicama uzet je sa vaze stare 2000. godina koja se nalazi u muzeju "Luvr" u Parizu. Ovo je druga serija novih novčanica od pokretanja evrozone 1999. godine.

Serija „Evropa“, na kojima je prikazana boginja, na novim bezbednosnim hologramima i vodenim žigovima biće u narednih nekoliko godina uvođena u fazama širom evrozone, prenela je agencija AFP.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    11. januar 2013 | 05:48

    Ovo je sigurno fora da bi se risto prebacili na euro jer oni sve konvertuju u usd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA