DINKIĆ U MOSKVI: Krediti za Železnice Srbije i podršku srpskom budžetu

Period raspoloživosti kredita je pet godina, počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz mogućnost da se u slučaju potrebe on produži. Kamata će se obračunavati od datuma korišćenja kredita i plaćati kvartalno, primenom fiksne kamatne stope od 4,1 odsto godišnje

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je u Moskvi sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovim ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije. Srpski i ruski ministar finansija razgovarali su i o realizaciji kredita od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu.

- Prvi od projekata koji će se finansirati od ovog kredita je pruga Beograd-Pančevo. Planirano je da radovi počnu u proleće ove godine - rekao je Dinkić posle ceremonije potpisivanja sporazuma.

Ugovor o odobravanju državnog izvoznog kredita za finansiranje železničke infrastrukture u Srbiji predviđa da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge Valjevo-Loznica, dužine 68 kilometara.

Sredstva su namenjena i za rehabilitaciju šest deonica železničke pruge duž Koridora 10 u dužini od 111 kilometara, modernizaciju pruge Beograd-Bar i nabavku vozova sa dizel motorom ruske proizvodnje.

Period raspoloživosti kredita je pet godina, počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz mogućnost da se u slučaju potrebe on produži. Kamata će se obračunavati od datuma korišćenja kredita i plaćati kvartalno, primenom fiksne kamatne stope od 4,1 odsto godišnje.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić ranije je najavio da bi krajem februara sve trebalo da bude spremno za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji koji će biti finansirani iz ruske kreditne linije vredne 800 miliona dolara.

- Mi smo spremni da već u martu počnemo izgradnju pre svega drugog koloseka prema Pančevu - rekao je ministar.

Takođe, ovaj kredit je početkom januara najavio i generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

Srbija je od Rusije još 2008. tražila milijardu dolara kredita, a sporazum o dodeli potpisan je u aprilu 2010. Prva tranša od 200 miliona dolara puštena je te 2010. i bila je namenjena popunjavanju budžetskog deficita Srbije. Preostalih 800 miliona dolara Rusija je bila spremna da pusti samo za infrastrukturne projekte, uz uslov da Srbija dostavi dokaze za tehničko-ekonomsku opravdanost, ali je Srbija odugovlačila sa pripremom projektne dokumentacije.

Ministar Dinkić će iskoristiti posetu Moskvi da sa ruskim ministrom Siluanovim razgovara i o započinjanju pregovora o finansijskim uslovima kreditnog aranžmana za podršku srpskom budžetu, što bi rezultiralo zaključivanjem odgovarajućeg kreditnog sporazuma između vlada dveju zemalja.

U razgovorima predsednika dveju zemalja koji su na najvišem nivou vođeni 11. septembra 2012. u Sočiju, kao i na sastanku kopredsednika Komiteta u proširenom sastavu, u Moskvi 4. septembra 2012, razmatrana je mogućnost da Ruska Federacija odobri kredit za finansijsku podršku budžetu Srbije u 2012. i 2013. godini, u ukupnom iznosu od milijardu dolara.

Predviđeno je da se, u okviru radne posete Rusiji, ministar Dinkić sastane i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostinom.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA