VUČIĆ I DINKIĆ: Uskoro stiže novac iz Emirata!

"U nedelju potpisujemo prvi ugovor sa Al Dahrom koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, a samo po ovom osnovu srpski budžet imati priliv od 100 miliona evra", kaže ministar finansija

  • 2

Ministar finansija i privrede Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će već u nedelju u Abu Dabiju biti potpisan prvi ugovor oko zajedničkih ulaganja u poljoprivredu sa kompanijom Al Dahra, šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- U nedelju potpisujemo prvi ugovor sa Al Dahrom koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, među kojima je i gazdinstvo ''8. juli''. Država Srbija će imati udeo u ovim preduzećima 20 odsto, dok će ova arapska kompanija posedovati 80 odsto vlasništva kombinata - precizirao je Dinkić.

On dodaje da će samo po ovom osnovu srpski budžet imati priliv od 100 miliona evra.

Dinkić kaže da je poziv za put u Emirate, gde će se uputiti sa svojim saradnicima, usledio sasvim neočekivano, ali da ovaj put, za razliku od prethodne posete, u Abu Dabiju mu neće praviti društvo prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

U Abu Dabiju će biti konkretizovan projekat izgradnje kompletne infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u koji će strani partner uložiti 100 miliona evra.

On objašnjava i da bi se deo novca iz ovog fonda koristio i seljacima za dugoročne kredite koji su namenjeni za kupovinu opreme za navodnjavanje.

- Treći sastanak u Abu Dabiju je ugovoren sa kompanijom Mubadala koja je zainteresovana da ulaže u srpsku pamet, tačnije izgradnju nove fabrike čipova ili poluprovodnika u Srbiji - dodaje Dinkić.

On kaže da su predstavnici Emirata u Beogradu sve vreme pitali u koje sfere mogu da investiraju, a da iskoriste srpsku pamet i da su im visoke tehnologije bile pođednako bitne kao i ulaganja u poljoprivredu.

Ministar finansija dodaje da je na sastanku u Beogradu šeik Muhamed izrazio želju da uloži 150 miliona evra u odbrambenu industriju za složene borbene sisteme.

Oni su, prema Dinkićevim rečima, zainteresovani i da ulažu u Jat Tehniku, jer hoće da naprave najveći centar za opravku aviona.

Vučić: Investicije od više stotina miliona evra

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija na korak od potpisivanja više ugovora o investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za različite delatnosti čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra.

- Ove investicije koje su najviše što je do sada postignuto u bilateralnim odnosima sa nekom zemljom - rekao je Vučić.

On je istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima posete Beogradu šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana koji je potvrdio spremnost da u Srbiji investira i u poslove koji mu neće doneti zaradu, ali će pomoći oporavku Srbije.

- To nije priča od jednog ili dva dana. To je ozbiljna priča i očekujem da javnost u Srbiji iskaže poštovanje prema ozbiljnim investitorima koji žele da ulažu u Srbiji i pokazuju prijateljski odnos prema našoj zemlji -rekao je Vučić.

Kako je najavio, sledeće nedelje će biti potpisan najmanje jedan veliki ugovor o investicijama iz Emirata u namensku industriju Srbije, vrednosti preko sto miliona evra, a do kraja meseca biće potpisana još dva ugovora iz te oblasti.

Pre šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana u Srbiji je, po rečima Vučića, boravilo šest njegovih različitih timova koji su sa domaćim ekspretima razmatrali ulaganja u nekoliko oblasti. Uskoro bi, kako je rekao Vučić, mogle da bude konkretizovane investicije iz Emirata u visoku tehnologiju i kompjutersku proizvodnju u Srbiji, zatim u Jat tehniku i u neke druge kompanije.

- Razvojni fond Abu Dabija je spreman da Srbiji odobri najpovoljnije pozajmice, sa kamatom od 0,3 ili 0,4 odsto, i o tome bi uskoro mogao da usledi konkretan sporazum - rekao je Vučić.

Posebno je značajno, kako je istakao, što postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    11. januar 2013 | 17:01

    Država Srbija vlasnik 20% njiva i kombinata....Svaka vam čast,poljoprivreda je jedino sto nas može spasti...bar leba da jedemo.... Dobrodosla glad u Srbiju domaćine!!!!

  • n

    11. januar 2013 | 10:14

    Valjda "7. juli"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA