FAKULTETI LEGLO KORUPCIJE: Profesori svoje knjige direktno prodaju studentima!

Godine 2003. oko 40 odsto studenata izjavilo je da su kupili udžbenik koji je napisao njihov profesor da bi položili ispit. Jedna četvrtina njih je knjigu kupila direktno od profesora

  • 14

Izbor i kupovina školskih i fakultetskih udžbenika godinama su kamen spoticanja i izvor korupcije u Srbiji, čak i nakon nedavnih krupnih reformi u ovoj oblasti, objavljeno je u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) .

U našim školama ima nastavnika koji primaju mito od izdavača da bi izabrali određene udžbenike, a na fakultetima neki profesori i dalje traže da se ispit sprema samo iz udžbenika koji su sami napisali, navedeno je u izveštaju.

Kako se u njemu još navodi, izbor udžbenika se vrši u zamenu za pomoć koju izdavač daje za školu i školsku infrastrukturu. Takođe, na osnovu zakona o udžbenicima, izdavači su odgovorni za distribuciju udžbenika i nastavnih sredstava školama, ali u praksi taj posao obavljaju treća lica, preduzeća, čiji rad nije regulisan.

Pored toga, nastavnici nabavljaju i neodgovarajuće udžbenike i taj propust se, kako je navedeno, može više pripisati "prilikama koje postoje za sabotažu nameravanih promena i administrativnim slabostima", nego stvarnom pritisku tražnje.

Mada je struktura postupka za naručivanje, odobravanje i izbor udžbenika izmenjena, u izveštaju se navodi da bi bilo korisno preispitati najspornije tačke te procedure, a posebno treba preispitati i unaprediti izbor članova komisija za odobravanje udžbenika i praksu na nivou škola u vezi sa izborom udžbenika.

Kako je navedeno, na nivou univerziteta ima mnogo prijavljenih slučajeva gde nastavnici koriste samo udžbenike koje su sami napisali, prilagođavajući ispite tim tekstovima i kažnjavajući studente koji ih nisu kupili.

Godine 2003. oko 40 odsto studenata je izjavilo da su kupili udžbenik koji je napisao njihov profesor da bi položili ispit, pri čemu je oko jedna četvrtina tih studenata kupila knjigu direktno od profesora.

Novije ankete ukazuju da je ovaj problem i dalje aktuelan, mada rezultati pokazuju primetno smanjenje, navodi se u istraživanju.

(M. B. / Tanjug / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    11. januar 2013 | 16:06

    Pa naravno da je to istina, ja sam morao da kupim knjigu koja je na poledjini imala list koji se popuni i prilikom polaganja ispita se iscepi i da profesoru kao potvrda da je kupljena knjiha.Ako dodjes na ispit sa knjigom bez tog lista tj da je vec koristena od ranije sanse su ti da polozis ispit kao da nam vrate Kosovo. I na kraju nije bitno list ili bez njega bitno je znanje a to bi trebalo da se ceni.

  • Uciteljica

    11. januar 2013 | 17:35

    O, cemu vi pricate. Za svaki ispit (citaj 42) sam morala da kupim njihove nazovi knjige ili praktikume. Mozda sam tri sacuvala koje stvarno vrede. SRAMOTA!!!!

  • Cko

    11. januar 2013 | 18:06

    I dalje to postoji. Cist primer je predmet sociologija na Kriminalisticko - policijskoj akademiji. A na pravnom fakultetu pored materijalnih, sve vise profesori prodaju ocene za usluge u naturi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA