ZBOG PROPISA RATEL: "Ajfon" u Srbiji i dalje na crno!

Telegraf istražuje zbog čega najprodavanijeg telefona na svetu i dalje nema na srpskom tržištu i ko je kriv za to što je država zbog toga izgubila već 35 miliona evra

  • 10

Najprodavaniji telefon u svetu "ajfon" na srpskom tržištu može da se nabavi samo na crno iako je prošlo čak šest godina od njegovog pojavljivanja širom planete!

U Srbiji trenutno ima više od 70.000 "ajfon" uređaja u mrežama kod operatera, a Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) nema podatak da ih naši građani donose iz inostranstva i kupuju u "organizovanom švercu", gde se "ajfon" telefoni prodaju za skoro duplo veću cenu. Država ovim putem direktno gubi oko 35 miliona evra.

Srbija nema uvoznika "ajfon" uređaja, a oni koji su pokušali da uvezu ove telefone nailaze na prepreke RATEL-a, koji zahteva obimnu i poverljivu tehničku dokumentaciju proizvođača prilikom uvoza mobilnih telefona. RATEL čak ne priznaje ni CE znak, koji ukazuje na to da je neki proizvod napravljen u skladu sa zdravstvenim, bezbednostnim i drugim direktivama Evropske unije.

Iako to ne spore, u RATEL-u ovaj problem vide iz nekog drugog ugla.

- Srbija primenjuje soptsvene standarde zasnovane na evropskim standardima – kažu u RATEL-u, i dodaju da nije njihova krivica što nema "ajfona" u Srbiji.

- Nemamo uvoznika za te mobilne telefone, a RATEL nema podatke da li ih srpski građani donose iz inostranstva. To što nema "ajfona" pitanje je za operatere, s obzirom na to da ni u jednoj državi nije mogao legalno da se nabavi sve dok proizvođač, kompanija "Epl", nije zaključila partnerski ugovor s nekim od operatera mobilne telefonije u toj zemlji. Drugim rečima, u pitanju je poslovna politika proizvođača, s jedne strane, i domaćih mobilnih operatera s druge – navode u RATEL-u.

Prema saznanjima Telegrafa, pojedine domaće kompanije aplicirale su kod RATEL-a za uvoznu dozvolu, ali su odbijene!

Na pitanje da li tako štite druge proizvođače, kojima nije u interesu da se "ajfon" pojavi na tržištu Srbije, iz RATEL-a poručuju "da sve sprovode u skladu za zakonom i Pravilnikom nadležnog ministarstva".

Pitali smo i operatere zbog čega nema "ajfona". U "Telenoru" kažu da je za to neophodno da zaživi veb-sistem (itjuns), preko kojeg se distribuiraju muzika, filmovi, igrice i razne druge aplikacije.

U ovoj kompaniji nisu želeli da otkriju da li je na pomolu saradnja "Telenora" i "Epla".

- Sa kompanjijom "Epl" sarađujemo na nekoliko svetskih tržišta. Ove dve kompanije imaju potpisan ugovor o poverljivosti koji se odnosi na iznošenje podataka o pregovorima. Samim tim, ne možemo vam pružiti više detalja u vezi sa potencijalnom saradnjom na srpskom tržištu – ističu u "Telenoru".

U kompaniji "Telekom" navode da su imali kontakte sa "Eplom", ali da nije moguće tačno odrediti kada bi "ajfon" mogao da se nađe u njihovoj ponudi.

- Tokom pregovora uvek je potrebno pronaći rešenje koje će zadovoljiti interes obe strane, a imajući u vidu to da kompanija "Epl" postavlja specifične uslove prilikom plasiranja svojih, teško je reći kada bi moglo da dođe do saradnje – kažu u "Telekomu".

Vladimir Janković, vlasnik "Gigatrona", prodavnica kompjuterske opreme, navodi za Telegraf.rs da kupci svakodnevno u njihovim radnjama traže "ajfon", najviše aktuelni model "ajfon 5", kao i model "ajfon 4" i "4s".

- Činjenica je da RATEL traži obimnu dokumentaciju da bi se uvezli mobilni telefoni. Možda zato i nisu čudne kritike da se na taj način štite određeni proizvođači. Nije dobro što se tako pospešuje i crno tržište. Ako govorimo o mobilnim telefonima, čak 70 odsto je na crnom tržištu, a kod "ajfona" je to 100 odsto. Same po sebi, ove brojke su alarmantne i neće ići u prilog maloprodajama i domaćim kompanijama sve dok se stav RATEL-a ne promeni – smatra Janković.

I srpski tviteraši pokazali su nezadovoljstvo zbog toga što "ajfon" i dalje nije službeno dostupan u zemlji. Tviteraši su već uspeli da generišu 320 tvitova, koji su viđeni više od 300.000 puta.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    12. januar 2013 | 20:36

    Kako da dodje kad se nekom trpa u dzep i nema interes...

  • jovan

    12. januar 2013 | 21:40

    Cudi me da "Kvalitet Nis " nije u stanju da izda svoj sertifikat ? Toliko puta su to uradili za razne PC komponente..na primer LC power napajanja, koja se bez i jednog papira vec godinama uvoze na tu " foru ".. G-din Jevrosimovic je u pravu, ovo je klasicni primer duplih standarda, da je ComTrade kojim slucajem bez puno buke poslao telefon " Kvalitetu" ili nekoj drugoj firmi za atestiranje, Iphone bi se odavno nasao u prodajnom kanalu ComTrad-a. Napravili su gresku sto su zeleli da sve to urade na posten nacin, dok cela Srbija falsifikuje sertifikate lokalnim testiranjem..koje ako me razumete, ne dokazuje Evropsku standardizaciju..pa kao takva nije ni validna, ali prolazi i zadovoljava administraciju ;)

  • iDsn

    13. januar 2013 | 08:12

    Apple je TATA. Kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA