Potpisan ugovor o otkupu Železare Smederevo

Premijer Mirko Cvetković potpisao ugovor o otkupu kojim je Vlada Srbije postala vlasnik te kompanjie. Danas imenovanje v.d. direktora

  • 0

Premijer Srbije Mirko Cvetković potpisao je danas sa predstavnicima američke kompanije Ju-Es-Stil ugovor o otkupu Železare Smederevo, kojim je Vlada Srbije postala vlasnik te kompanjie.

U ime Ju-Es-Stila ugovor je potpisao potpredsednik kompanije za evropsko poslovanje Dejvid Rintul.

Cvetković je posle potpisvanja ugovora istakao da Vlada nema nameru da bude vlasnik i upravljač Železare Smederevo, već će u narednom periodu učuniti sve da nađe strateškog partnera i obezbedi budućnost za tu fabriku.

- Vlada će učiniti maksimalne napore da održi proizvodnju, nađe strateškog partnera i načina da nakon krize, fabirka počne da posluje sa profitom - rekao je premijer.

On je ukazao da je Vlada zaključila i da je opcija preuzimanja Železare manje loša od zatvaranje te fabrike i dodao da ta mera ima socijalni karater, jer čuva radna mesta i brine o ekonomiji države.

Cvetković je naglasio da neće biti dodatnog budžetskog deficita i da će se naći stredstva, ili kroz bankarske kredite ili preraspodelu budžeta.

Prema rečima Cvetkovića, Vlada Srbije nije imala pravo da pregovora sa potencijalnim strateškim partnerima, dok nije postala vlasnik, istakavši da ima interesenata iz Ukrajine, Rusije, pa čak i sa Dalekog istoka.

Potpredsednik Rintul je rekao da je kompanija naporno radila, kako bi unapredila poslovanje u Srbiji, ali je ukupna ekonomska kriza dovela do situacije u kojoj se nalazi danas. On je istakao da će ta kompanija pružiti svu neophodnu pomoć u periodu tranzicije.

Komentarišući saopštenje kompanije u kojoj je navedeno da su ukupni gubici 400 do 450 miliona dolara, Rintul je naglasio da se radi o "negotovinskom iznosu" koji nema nikakvog uticaja na današnju transakciju, niti na ono što će Vlada naslediti u kompaniji.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izjavio je da je brzom i pravovremenom reakcijom Vlade Srbije sprečeno da zamre kompletna privredna aktivnost u tom gradu.

Zbog pada tražnje na svetskom tržištu, u smederevskoj železari je jedna od visoke peći stavljena u režim tzv. "tihog hoda" još prošle godine, a od 9. januara radnici u Smederevu rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

Ju-Es-Etil Srbija učestvuje sa pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a sa oko 14 odsto u izvozu zemlje. Američka kompanija kupila je 2003. godine smederevsku železaru Sartid u stečaju za oko 23 miliona dolara.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA