Istraga o pozivu Romkinjama da se sterilišu!

Rumunska nacionalistička i ekstremistička grupa NAT88 saopštila je na svom veb-sajtu da nudi "nagradu od 300 leja (68 evra) svakoj Ciganki iz rumunskog Banata koja pokaže lekarski dokument kao dokaz da se 2013. godine dobrovoljno podvrgla sterilizaciji

  • 4

Rumunsko tužilaštvo otvorilo je istragu o pozivu lokalne ekstremističke organizacije da se sterilišu Romkinje.

- Istraga treba da utvrdi da li je učinjeno krivičnog delo "propagiranje fašističke i rasističke ideologije - javila je rumunska agencija Ađerpres pozivajući se na tužilaštvo u Temišvaru.

Početkom sedmice, nacionalistička i ekstremistička grupa NAT88, sa sedištem u Temišvaru, saopštila je na svom veb-sajtu da nudi "nagradu od 300 leja (68 evra) svakoj Ciganki iz (rumunskog) Banata koja pokaže lekarski dokument kao dokaz da se 2013. godine dobrovoljno podvrgla sterilizaciji", prenosi AFP.

Tri rumunske nevladine organizacije oštro su osudile taj predlog i zatražile od tužilaštva otvaranje istrage.

- Sterilizacija žena koje pripadaju nekoj etničkoj grupi predstavlja ozbiljan napad na tu grupu i društvo uopšte - ocenili su u zajedničkom saopštenju Institut "Eli Vizel", Centar za borbu protiv antisemitizma i Romani kris, glavna rumunska NVO za zaštitu prava Roma.

U Rumuniji živi najbrojnija romska zajednica u Evropi - prema poslednjem popisu, Roma ima oko 620.000, mada njihovi lideri tvrde da ih ima dva miliona.

Većina Roma živi u siromaštvu i izložena je diskriminaciji.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    12. januar 2013 | 13:57

    Mozda jeste surovo ali trebali bi bar kondome da nose a ne rode po petoro sestoro pa nemaju pare da ih izdrzavaju i onda prose, kukaju... ne znam sta uopste ocekuju, da ih neko izdrzava umesto njih. Nikada ne zavrse ni osnovnu skolu pa onda nemaju ni realne sanse da budu bolji od svojih roditelja i sve se na kraju svodi na prosjacenje i prljanje grafova u kojima zive

  • Ja

    12. januar 2013 | 15:53

    Kako da ih integrises,hajde prosvetli nas?To nije uspelo ni u SFRJ koja je bila ekonomski jaka i socijalno odgovorna.Oni nece da se integrisu,hoce da zive kako zive,ocajno lose,ali to nije bitno. Malo njih pristane da radi posao od 8 sati 5 dana u nedelji.Socijalna pomoc je mala ali za nju.ne moraju nista da rade i njima super.Proverite kakva iskustva su imale zemlje EU sa istim problemom.Ni tamo se nisu najbolje integrisali u drstvene tokove.

  • Gandalf

    12. januar 2013 | 15:29

    Nacizam... Čišćenje rase gasnim komorama ili sterilizacijom je pitanje tehnike, filozofija je ista. Treba ih integrisati u društvo, dati im šansu, a ako neće da je iskoriste neka se snalaze kako znaju i umeju. To su životni izbori koje svi pravimo, i sa posledicama tih odluka živimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA