Podgorica: "Pet udovica" gleda na "Tri junice"

Zašto se zgrada na Bulevaru Ivana Milutinovića zove baš "Napolitanka", to ne zna Desanka Prentić iako u njoj živi gotovo pola veka, no kada je reč o "Vampirici" na Pobrežju, sve je jasno - tako je krštena jer se u blizini nalazi nekadašnje tursko groblje

  • 0

Nazivi zgrada u Podgorici skreću pažnju svojim neobičnim nazivima - "Pet udovica", "Tri junice", "Vukovarka", "Šargarepa", "Vampirica", a uglavnom su ih dobile prema izgledu ili mestu na kojem su sagrađene.

Zašto se zgrada na Bulevaru Ivana Milutinovića zove baš "Napolitanka", to ne zna Desanka Prentić iako u njoj živi gotovo pola veka, no kada je reč o "Vampirici" na Pobrežju, sve je jasno - tako je krštena jer se u blizini nalazi nekadašnje tursko groblje, pišu podgoričke "Vijesti".

"Vukovarka" je ime dobila zbog neugledne spoljašnosti, a zgrade "Limun", "Pomorandža" i "Šargarepa" zbog boje fasade.

Da i mlađe generacije imaju smisla za humor potvrđuje i to što su nove zgrade kod groblja Čepurci nazvane "Pogled u budućnost".

U Ulici serdara Jola Piletića nekada je "samovalo" pet solitera, pa su zato i dobili ime "Pet udovica", zgradu u Momišićima useljavali su akademci i profesori, pa i ime zvuči logično - "Zgrada mozgova".

Nedaleko od solitera u Piperskoj ulici u Zagoriču, pre desetak godina izgrađene su tri zgrade nazvane "Tri junice", jer je tu nekada bila stočna pijaca.

"Pejton" je ime dobio po popularnoj seriji koja se emitovala u vreme gradnje (Gradić Pejton), u zgradu na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog uselili su mnogi funkcioneri iz doba komunizma i ime joj je "Lordovka", dok je "Lepa Brena" krštena po muzičkoj ikoni bivše SFRJ...

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA